Traditionel julekål med frikadeller

fredag, d. 26. november, 2010

Julekål med frikadeller

Åhhh julekål… Det er bare noget af det bedste mad, man kan få omkring jul. Nok er jeg flyttet til Midtjylland, hvor en af julens egnsretter er grønlangkål, men jeg bevarer stadigvæk mine juletraditioner fra det sydøstjyske, og lavede derfor en portion julekål i går 😀

Vi plejer altid at få den hakkede kål af min farmor – nok mest fordi hun har tiden til at lave det og en ordentlig kødhakker til at hakke kålen. Men da vi havde ½ kålhoved tilbage, fik jeg lyst til selv at lave julekålen fra bunden af. Det er egentlig ikke specielt svært, men man skal dog afsætte noget tid til at hakke kålen, hvis man ikke har de rigtige køkkenredskaber.

Når man har kogt kålen, skal vandet vrides godt ud af den. Her kan man bruge den meget utraditionelle metode at putte kålen i fx et pudebetræk eller andet stof og derefter ind i vaskemaskinen, for at blive centrifugeret 😛 Eller også kan man bare vælge at lægge kålen i nogle viskestykker og tørre det godt af. Det var selvsagt den sidstnævnte metode, jeg brugte, da jeg ikke tror mine naboer vil blive så glade for en evt. kållugt i den fælles vaskemaskine efterfølgende 😛

Vi er ret splittet i min familie omkring, hvad der skal ovenpå julekålen – nogle vil have kanelsukker (som på risengrød) andre vil have salt og peber. Jeg er mest til det sidste 🙂

Som regel bliver julekål serveret med frikadeller og/eller medisterpølse.

Jeg har ingen mål på mængden af margarine og fløde, der kommer i julekålen, da det afhænger meget af, hvor fast kålen er. Men en god, stor klat margarine, og en ordenlig sjat fløde er vist ikke helt galt 😛

Til 3-4 personer skal der bruges:

  • ½ kålhoved
  • Vand til kogning af hvidkålen
  • Salt
  • Ca. 1½ dl piskefløde
  • Ca. 50 g smør/margarine
  • Et par drys hvid peber

Tilbehør

  • Kanelsukker eller salt og peber
  • Frikadeller og/eller medisterpølse

Fremgangsmåde julekål

Skær stokken fra kålen, og skær kålen i mindre stykker. Kog stykkerne i letsaltet vand i ca. 30 min. til kålen er nok.

Hæld vandet fra gryden, og og blend hvidkålen.

Fordel nogle spsk fuld blendet hvidkål i et tørt viskestykke, og pres så al vandet ud.

Kom det blendede, udvandede hvidkål i en gryde med en stor klat smør/margarine og en ordenlig sjat fløde. Det kål, som ikke kommes i gryden, kan fryses til senere brug.

Varm kålen langsomt op under omrøring, så kålen ikke brænder på. Mærk om konsistensen er passende (den skal give lidt efter, uden at være hverken våd eller tør i det), ellers hældes der mere fløde og smør/margarine ved.

Smages til med salt og en smule hvid peber.

Server julekålen med de varme frikadeller, og enten salt og peber eller kanelsukker.

 

Kommentarer

  1. Hejsa.
    Jeg hedder Jeanette Tikøb og jeg er ved at lave beoernes kogebog til Plejehjemmet Stenslundcentret i Odder.
    jeg skriver for at høre om jeg må gøre brug af dit billede af julekål?
    Du kan læse mere om projektet på den website jeg har opgivet. Jeg har snart deadline. Så hvis du vil være sød at melde tilbage hurtigst muligt.
    Venlig hilsen
    Jeanette Tikøb

floral decoration