lørdag, d. 23. november, 2013
December måned står snart for døren, og det er dermed tid til at bage nogle af julens småkager. Jeg har derfor været i gang med at bage brunkager 🙂 Rent faktisk plejer jeg ikke at bage brunkager – som regel kun pebernødder, men min mor bagte brunkager sidste år – og så får man jo smag for det 😉
Jeg har derfor været ude i at mixe forskellige opskrifter sammen, da jeg ikke synes nogle af dem, var perfekte i sig selv. Så det er blevet et mix af en opskrift fra Mette Blomsterberg og Markus Grigo, samt tilsat mine egne erfaringer. Vi havde lidt piskefløde tilovers, og det hældte jeg ned til dejen, da jeg har gode erfaringer med det i forhold til den super lækre opskrift på pebernødder.
De færdigbagte brunkager er forholdsvis milde i starten, hvor den julede og meget karakteristiske brunkage-smag først træder frem til sidst. Til gengæld synes jeg, balancen mellem de forskellige krydderier er perfekt.
Brunkager skal skæres ud i meget tynde skiver – mit første hold er desværre blevet lige tykke nok, og dermed mere hårde, så det er virkelig en balancegang med den rigtige tykkelse. Umiddelbart vil jeg sige mellem 1-2 mm, og ikke 2-3 mm – som jeg nok gjorde 🙂
Opskriften rækker til ca. 200 stk brunkager eller ca. 10 bageplader.
På dag 1, lun smør, sirup og brun farin i en gryde ved middellav varme til smørret er smeltet. Opløs potasken i vandet, og rør den i gryden – lad massen køle lidt af.
Kom sirup og sukker-massen i en skål, og bland de øvrige ingredienser i.
Del dejen i to lange pølser med en diameter på ca. 4 cm.
Pak pølserne ind i husholdningsfilm, og læg dem i køleskabet til de begynder at være mere faste. Læg dem herefter i fryseren i et døgns tid – man behøver ikke at lave begge ruller samme dag, rulle nr. 2 kan sagtens ligge der i noget tid, så der hele julemåneden er friskbagte og sprøde småkager.
På dag 2, tag den frosne dej-pølse op fra fryseren og lad den tø lidt op i ca. ½ times tid – herved er rullen optøet nok til at man kan skære i den, men stadigvæk kold nok til at den ikke mister form.
Skær tynde skiver af brunkagedejen, ca. 1-2 mm, med en skarp kniv – læg hver skive på en bageplade beklædt med bagepapir. Jeg har 20 brunkager pr. bageplade.
Bag dem i en 170 grader varm ovn i ca. 7 minutter – eller til de får en fin farve. Brunkagerne virker bløde, når de lige kommer ud af ovnen, men bare rolig, de skal nok stivne og blive sprøde.
Læg dem på en bagerist til afkøling.
Hejsa
Her står jeg parat til at lave dine brunkager, som lyder super lækre, men der er ikke overensstemmelse mellem opskriften og fremgangsmåden …… hmm, hvor meget farin skal der bruges????
Venter med spænding!
Julehilsen
Susanne
Det samme her. Men har undersøgt andre brunkage opskrifter og kan se at det må være 250 g brunfarin. Jeg skal i gang nu så jeg satser 🙂
Hej begge to,
Åhh godt I er vågne – det er 250 g brun farin 🙂 Har glemt at skrive det på, så retter lige opskriften 🙂
Satsede også på 250 g, så nu ligger mine og hviler i køleskabet.
Ih, hvor jeg glæder mig *<:0)