De ultimative sprøde og lækreste hjemmebagte pebernødder

lørdag, d. 27. november, 2010

Hjemmebagte pebernødder

Dagen i dag har bl.a. stået i pebernøddernes tegn – har nemlig bagt en ordenlig portion pebernødder 😀 De er kort og godt de ultimative sprøde og lækreste hjemmebagte pebernødder, jeg nogensinde har smagt 😀

Vi var så heldig for nogle år siden, at min lillesøster gik i dagpleje ved en fantastisk dagplejemor, som ejede verdens bedste opskrift på pebernødder. Det specielle ved denne opskrift er, at der skal sort peber i (jeg har hidtil kun set opskrifter med hvid peber). Derudover kommer der en masse smør i og noget fløde, som er med til at gøre dem ekstra sprøde og delikate. Lige siden vi fik foræret denne opskrift, har vi hver jul bagt disse pebernødder.

Har sidenhen fundet ud af, af opskriften minder ret meget om Lagkage Husets pebernødder – dog er det jo sort peber og ikke hvid peber, der skal i denne opskrift.

Pebernødderne hæver en del, så man skal passe på med ikke at lave dem til peberkager i stedet for 😛

Det er vigtigt at man ikke tilsætter mere mel end, der står i opskriften, da dejen ellers bliver for fast.

Til en stor portion pebernødder skal man bruge:

  • 250 g smør (ikke smeltet – bruger smørbart smør fx Kærgården, flyder de lidt mere ud, synes dog de bliver en anelse mere sprøde end med almindelig Lurpak-smør)
  • 250 g sukker
  • 1 lille tsk stødt ingefær
  • 1 tsk kanel
  • 1 lille tsk sort peber (det er vigtigt at, der ikke kommer for meget peber i, da de ellers bliver stærke – her kan kun anbefales at man prøver sig lidt frem)
  • 1 tsk kardemomme
  • 1 tsk natron
  • 500 g mel
  • 1 dl fløde

Fremgangsmåde

Smør og sukker røres godt sammen, sammen med krydderierne, melet og fløden – jeg plejer at piske det sammen i starten, og derefter ælter dejen med hænderne for at samle sammen på dejen.

Form dejen til kugler, som ligges på en bageplade beklædt med bagepapir. Lav endelig ikke for store pebernødder, da de hæver meget (hæver knap så meget med fx Lurpak-smør). Jeg plejer som håndregel at lave dem på størrelse med en 25 øre til 1 kr.. Jeg har erfaret at dejen ikke er så god at rulle ud, så jeg plejer bare at tage små klumper dej, og forme dem til små kugler.

Bages i ovnen i 10-12 min. ved 200 grader.

Kommentarer

  1. Den skal jeg prøve næste gang.

    Her er en gennemprøvet og også suveræn opskrift på pebernødder:

    400 gram mel.
    250 gram smør.
    180 gram sukker.
    1 æg.
    1 tsk. sirup.
    1 tsk. ingefær.
    1 tsk. kanel.
    2 tsk natron.
    ½ tsk. nelliker.
    ½ tsk. peber.
    ½ tsk kardemomme.

  2. Hej Ken,

    Uh den lyder jo også meget spændende. Den ser også ret utraditionel ud mht. ingredienserne, den må prøves engang 😀

  3. Rigtig gode pebernødder,har lige bagt dem, kan godt krydres lidt mere, prøv dem, mums.

  4. Hej Lea,
    Jeg er ikke lige sikker på, hvilke du har bagt? 🙂 Personligt synes jeg nemlig mine bliver for stærke, hvis der krydres mere 🙂

  5. min gamle familieopskrift er ligesom din opskrift, bortset fra at vi bruger perlesukker i stedet for normalt, giver et lille ekstra pift.
    men det vigtigste er, at vi ikke bruger andre krydderier end … hvid peber! til gengæld 2 teskf. til denne portion. en usædvanlig småkage, noget nyt. prøv den!

  6. Hej Bente,
    Den opskrift lyder også spændende 🙂

  7. Hvor mange pebernødder bliver der så cirka? 🙂

    det lyder som en dejlig opskrift!

  8. Hej Lise,
    Åhh du må ikke lige hænge mig op på det – umiddelbart mener jeg, der plejer at være cirka 4 bageplader fulde.

floral decoration