Den ultimative fødselsdagskage – talkage/bogstavkage lavet på sprøde mørdejsbunde med hyldeblomstcreme

tirsdag, d. 12. juni, 2018

Den ultimative fødselsdagskage – talkage/bokstavkage lavet på sprøde mørdejsbunde med hyldeblomstcreme

1 år er nu gået siden vores datter så dagens lys første gang. Det var været det mest stressende år nogen sinde, hvilket de manglende blogindlæg nok også bærer præg af 😉 Den er ikke glemt, men bare gledet lidt i baggrunden. Traditionen tro blev vores datter fejret med flag, gaver og kage. Jeg har lidt sukket efter at bage den famøse talkage/bogstavkage, og nu var der endelig en perfekt anledning til det.

Kagen er faktisk meget nem at lave, når man tager det hele i små etaper, hvilket jeg har været nødsaget til med en lille pige, der bare græder, græder og græder, når hun ikke sidder på mors arm. Men det lykkes, og jeg er ovenud tilfreds med resultatet.

Kagen kan både laves som en traditionel lagkage med fx chokolade eller lyse bunde og en creme, men den kan også laves med mørdejsbunde. Sidstnævnte valgte jeg, da jeg synes de er langt mere elegante og man får nogle pæne, skarpe kanter. Fyldet blev en hyldeblomstcreme med hvid chokolade og vanille. Dejlig sommerlig. Dette er samtidig en tung kage, så man skal ikke have så store stykker.

Som pynt valgte jeg at bage nogle kyskager, som er pyntet med lidt guldstøv. Jeg brugte herudover rester af mørdejen, som jeg stak ud i runde cirkler. De blev pyntet med en smule flormelis, lige inden de kom på kagen. Og sidst med ikke mindst lidt jordbær og smukke roser.

Mørdejen har jeg tidligere skrevet om her, og hyldeblomstcremen er en opskrift fra Mette Blomsterberg.

Kagen egner sig til ca. 12 personer. Derudover er der lidt rester af mørdejen tilbage, som man kan lave til småkager.

  • ½ stang vanille
  • ½ l fløde
  • 150 g hvid chokolade
  • 3 blade husblas
  • 2 dl hyldeblomstsirup (koncentreret saft – jeg valgte at bruge en saft fra Teisseire)

 

  • 450 g mel
  • 300 g smør (ikke Kærgården eller lignende, men rigtig smør)
  • 150 g rørsukker
  • 1 ½ æggeblomme
  • Kornene fra 1 vanillestang
  • 1 nip salt

Fremgangsmåde

Start med at lave hyldeblomstcremen.

Husblassen lægges i blød i en ½ liter koldt vand i en ca. 20 minutter. Vanillestangen flækkes på den lange led og kornene skrabes ud med en lille kniv. Kornene mases sammen med en anelse af sukkeret på bordet med kniven, så kornene skilles ad.

Fløden, vanillesukkeret og den tomme vanilleestang bringes i kog og tages af varmen.

Chokoladen hakkes fint og kommes i den stadigt varme fløde. Rør til chokoladen er smeltet helt.

Vrid husblassen for vand og kom den direkte op i den varme chokolade-fløde.

Tilsæt hyldeblomstsiruppen. Rør igen til alt husblassen er smeltet. Den færdige creme kommes op i en ren skål, og stilles tildækket i køleskab minimum 4 timer eller gerne til næste dag.

Nu forberedes mørdejen.

Bland mel, rørsukker, salt og vanillekorn og smuldr smørret i blandingen, så der ikke er flere klumper tilbage.

Ælt dejen hurtigt sammen med ægget til den er fast og ensartet i konsistensen. Pak dejen ind i film, og lad den hvile i køleskabet i ca. 1 times tid

Dejen skal nu rulles ud. Jeg lagde et stykke bagepapir nederst, lagde klumpen med dejen ovenpå bagepapiret, og lagde nu endnu et stykke bagepapir over. Dette gøres for at dejen er nem at flytte over på en bageplade – uden at den går i stykker. Dejen rulles nu ud i ca. 3 mm. tykkelse og skær den ud med en skarp kniv, så den enten danner et tal eller et bogstav. Mit 1-tal var ca. 40 cm. langt og 9/14 cm. i bredden. Den passede lige nøjagtig til en stor bradepande.

Denne proces gentages med det andet tal/bogstav, så man ender ud med at have to bunde.

Bag hver bund i en 200 grader varm ovn i ca. 8 minutter, til de netop er begyndt at blive gyldne i kanterne. De må ikke bage for længe, da de ellers knækker nemt i stykker. De virker let bløde i det, når de lige kommer ud, men stiver forholdsvis hurtigt. Lad bundene køle helt af.

Hyldeblomstcremen piskes nu luftig til en moderat stiv creme – altså ikke for flydende, men heller ikke for fast.

Læg forsigtigt en bund på et fad. Kom hyldeblomstcremen i en sprøjtepose med en rund tylle, og sprøjt nu klatter med hyldeblomstcreme ud på bunden. Løft nu forsigtigt bund nummer to op, og læg den forsigtigt ovenpå bund nummer med med hyldeblomstcremen. Sprøjt nu igen klatter ud med hyldeblomstcreme.

Pynt herefter kagen med valgfrit pynt, og server den.

floral decoration