Vanilleis med hjemmelavet Dulche de Leche

lørdag, d. 21. april, 2012

For lidt tid siden faldt jeg over en opskrift på hjemmelavet Dulche de Leche. Har set at mange laver Dulche de Leche ved at koge en dåse kondenseret mælk, men jeg er jo fortaler for både at prøve noget nyt og anderledes, så jeg vil personlig hellere prøve denne variant. Jeg har ikke smagt varianten med en dåse kondenseret mælk, men det her smager BARE godt 😀 Som navnet antyder, er det en lækker karamelliseret sødmælk, som smager himmelsk at komme ovenpå is.

Det er i sig selv ikke særlig kompliceret at lave, men man bør dog beregne god tid, da man med jævne mellemrum skal stå og røre i sukker/mælkemassen. Jeg synes det var vældig fascinerende sådan som massen boblede op, da der blev tilsat natron – nærmest som en hjemmelavet kemiforsøg 😉 Lige efter natron var tilsat, blev der pisket i massen. Og jo mere jeg piskede, jo mere svulmede det op. Herefter aftog det igen det meste af kogetiden, hvorefter det til sidst i processen svulmede op igen. Se det kan da kun være meget sjovere end at koge en dåse 😛

Jeg fandt opskriften hos Ayoesine, og det er ikke sidste gang det bliver lavet 😀 Vi fik i øvrigt hele herligheden ovenpå vanilleis – mmmm 🙂

Til ca. 500 ml. skal der bruges:

 • 1 liter Sødmælk
 • ½ vanillestang (kornene skrabes ud og blandes med 1 spsk sukker, stangen koges med i mælken)
 • 300g rørsukker
 • 1-2 g  natron (Bikarbonat)

Fremgangsmåde

Giv mælken et kort opkog i en stor gryde på ca. 2 liter – ikke mindre end det, da massen koger op.

Tag den af varmen, og tilsæt vanillestangen, vanillekorn og rørsukkeret, og pisk sukker under konstant omrøring. Sæt gryden hen over varmen igen.

Når sukkeret er helt opløst og mælken når til kogepunktet, tilsættes natron. Herefter vil mælken skumme kraftigt op.

Pisk konstant over mellem-høj varme, til mælken tager farve og får en passende tyk konsistens, dette tager nok omkring en lille times tid. Jeg vil umiddelbart mene at det er i den første del og den sidste del af kogetiden, at der bør piskes mest. Tiden imellem bliver massen reduceret, så det kræver lidt mindre piskning.

Når karamellen har fået den rette gyldenbrune farve og passende cremet konsistens, hvor den begynder at ligne lidt karamel, tages den af varmen og sættes i et vandbad med isterninger under konstant omrøring.

Når karamellen er afkølet, får den en tykkere og mere lækker konsistens – lige til at komme ovenpå is eller kager.

Hæld den afkølede Dulce de Leche på sterile glas – den bør kunne holde sig i 1-2 mdr.

Kommentarer

 1. Hvornår sætter du gryden tilbage på varmen? Er det lige efter tilsætningen af vanillen eller sukkeret?

 2. Hej Karina,
  Ja, det er det 🙂 det er for at mælken ikke skummer over 🙂

 3. Spændende! Jeg har lige truet med at ville lave det med kondenseret mælk, men uden kogningen i 3-4 timer og så i stedet enten i mikro, eller i gryde. Men det her er da helt back to basics 🙂
  Mon i øvrigt ikke du havde fået en slags kondenseret mælk, hvis du havde kogt den knapt så meget ind?

 4. Hej Heidi,
  Ja, jeg synes også opskriften lød meget spændende, da jeg fik øje på den 🙂 Hmm jahh, tænkte faktisk på nøjagtig det samme, da jeg så farven på massen efter cirka halvdelen af kogetiden. Men om det kan bruges som kondenseret mælk a la dem på dåse, ved jeg faktisk ikke.

 5. Nu er det 2. gang jeg laver den. Den lille times tid er bare en god time. Det har taget mig halvanden time begge gange. Men den er fantastisk lækker og tiden og arbejdet værd 😉 tak for opskriften. Den er god til både pandekager, is, i cupcakes og en teskefuld i kaffen er også lækker 🙂

 6. Hej Marie,
  I forhold til tiden, så mener jeg ikke, det er fra start til slut, men mere fra natron bliver tilsat og til man har en passende konsistens. Hvis man medregner det helt fra start, tror jeg også ca. 1½ time er et godt bud 🙂 Men det afhænger nok også af, hvordan ens komfur varmer.

  Men åhh ja, du har så ret i at den er så lækker – burde snart lave den igen 🙂

floral decoration