Utraditionel ris a la mande med pinjekerner og appelsin-passionsfrugtsirup

lørdag, d. 17. december, 2011

I dag er der præcis en uge til juleaften, og vi tog lidt forskud på den i går og fik en utraditionel ris a la mande med pinjekerner og appelsin-passionsfrugtsirup 🙂 Mums, det var godt – elsker bare ris a la mande. Nogle mener nok det er en dødssynd sådan at ændre på denne traditionelle dessert, men synes egentlig det er lidt sjovt i dagene op til jul. Ris a la mande med kirsebærsovs kan man altid få – hvilket højst sandsynlig også er det, vi selv får juleaften 🙂

Jeg fandt denne lækre opskrift i Isabellas, da vi var på vej til London for 3 ugers tid siden, og vidste at den måtte jeg bare have afprøvet. Jeg har tidligere lavet en anden utraditionel ris a la mande, som jeg i øvrigt kraftigt kan anbefale, hvis man ikke er vild med kirsebær- eller jordbærsovs. Til forskel fra sidste gang, synes jeg dog godt at denne sirup kan virke for sød og tyk i det, hvorfor jeg også vælger at bruge forholdet mellem sukker og appelsinsaft fra den anden utraditionelle opskrift. Dog er denne klart mere julet med både kanel og appelsinsaft, hvilket egentlig gør den lidt hyggelig 🙂 Den kan desuden også bruges til is.

Opskriften egner sig til ca. 6 personer – alt efter hvor meget ris a la mande, der bliver spist 🙂

Risengrød

  • 2½ dl grødris
  • 2 dl vand
  • 1 1/4 liter sødmælk (ja jeg bruger altid sødmælk, når der skal laves risengrød)
  • 1 stang god vanille

Appelsin-passionsfrugtsirup

  • 2 dl appelsinsaft
  • 100 g rørsukker
  • 1 laurbærblad
  • 1 hel kanelstang
  • 1-2 knsp stødt koriander
  • 3 passionsfrugter

Ris a la mande

  • Den afkølede risengrød
  • ½ liter piskefløde
  • Lidt sukker
  • Et par dråber mandelessens (nogle mener det er en dødssynd, men forbeholder mig retten til at sige, at det er fordi folk kommer for meget i, for det kan hurtigt kamme over)
  • 100 g pinjekerner

Fremgangsmåde risengrød

Kog risene i vandet i et par minutter.

Skrab imens kornene ud af vanillestangen.

Hæld mælken ved, tilsæt vanillestang plus korn og kog op. Pas på med at det ikke koger over. Lad retten småsimre i ca. 50 min. til risengrøden er nok.

Er risengrøden blevet for tyk, tilsættes mere mælk.

Lad grøden afkøle helt.

Fremgangsmåde appelsin-passionsfrugtsirup

Hæld alle ingredienserne i en gryde og lad blandingen koge i ca. 20 minutter.

Hæld siruppen igennem en sigte og ned i et skoldet glas – lad det herefter afkøle.

Halver passionsfrugterne, og pres kødet og saften i den afkølede sirup.

Fremgangsmåde ris a la mande

Pisk fløden til flødeskum ved middellav hastighed, så flødeskummet ikke bliver grynet.

Tilsæt sukker.

Rør forsigtigt den afkølede risengrød i flødeskummet, tilsæt hakkede pinjekerner og smag til med et par dråber mandelessens – evt. mere sukker.

Server ris a la manden med appelsin-passionsfrugtsiruppen.

floral decoration