søndag, d. 24. juli, 2011
Kan det overhovedet lade sig gøre at lave sunde dessert-pandekager? Ja, det mener jeg faktisk godt det kan. Det kan i hvert fald godt lade sig gøre at gøre dem sundere, uden at smagen har en mærkbar forskel. Vi er i en situation der gør, at min lillesøster har brug for flere fibre, og derfor må der benyttes alternative muligheder. Jeg fik en super lækker opskrift af en gammel nabo-veninde, som går meget op i at indføre grove ting i hverdagen, og som havde været i gang med et lille eksperiment, nemlig at kombinere vanillie og timian i pandekager.
Som grundopskrift på pandekagerne valgte jeg at benytte en af min mors gamle opskrifter fra bogen Den gule dessertbog fra Tørleffs Husmoder Service, som altid bliver brugt, når der laves pandekager. Her erstattede jeg noget af hvedemelet med grahamsmel og brugte en hel vanillestang i stedet for vanillesukker. Dertil tilsatte en lækre og friske timianblade.
Det var super lækkert, både det at timianen gav et lille ekstra twist i forhold til normale dessert-pandekager, men også de bitte små kerner fra grahamsmelet gjorde konsistensen ekstra god. Der er som tidligere skrevet ikke den store forskel i smagen på at udbytte noget af hvedemelet med grahamsmelet, men netop dette synes jeg faktisk er meget rart, når nu det er pandekager, der er tale om.
De frisk-bagte pandekager blev serveret med en omgang sirup til. Undlader man at putte timian i, bliver denne pandekage-opskrift ofte serveret til is og jordbær-marmelade 😀
Opskriften egner sig til 4 personer.
Skrab vanillekorn ud af vanillestangen (gem vanillestangen til dejen skal hvile), og mas kornene fra hinanden med lidt af sukkeret.
Sigt mel og bagepulver sammen, og tilsæt sukker, vanillekorn, salt og timianblade.
Pisk mælken i, og pisk herefter 1 æg i ad gangen.
Læg vanillestangen ned i dejen, og lad med fordel dejen hvile i 15-30 min. Tag vanillestangen op efter endt hviletid.
Smelt smørret på en pande, og pisk det i dejen.
Hæld lidt dej ud på den varme pande i et tyndt lag, og bag den lysebrun på begge sider.
Server pandekagerne med gylden sirup
Hvor skønt med frisk timian. Det og frisk basilikum er næsten ikke til at få nok af – heller ikke i bagværk (både til det søde og hverdagsagtige bagværk). Helt klart et twist lige i min smag. 😀
Hej Karina,
Ja, man burde faktisk bruge det noget mere, for det smager jo virkelig lækkert 😀