Vild ris a la mande med appelsinsirup med vanille og chili

lørdag, d. 6. november, 2010

Åhh Ris a la mande er altid godt, så nu hvor jeg fik lavet en omgang risengrød i går, og havde noget til rest, lavede jeg en omgang ris a la mande. Det blev dog den vilde af slagsen 😛Jeg brugte min sædvanlige opskrift på risengrød, og tilsatte så 50 g vilde ris. Når vi laver ris a la mande til juleaften tilsætter vi automatisk 1 flækket stang vanille. Men når vi bare får rester af risengrøden, bliver der i stedet for enten tilsat vanillesukker eller 1 stang vanille, når flødeskummet piskes til ris a la manden. Derudover har jeg ikke kommet mandler i i dag, men det plejer vi også at gøre juleaften. Dog bliver der altid tilsat en smule mandelessens 🙂

Som I nok har erfaret, så er jeg fan af det utraditionelle indenfor madlavning. Derfor valgte jeg også at lave en appelsinsirup med vanille og chili som tilbehør i stedet for kirsebær- eller jordbærsauce. Den er simpelthen SÅ lækker, og får automatisk ris a la manden til at virke mindre jule-agtig. Derfor kan man også få denne dessert på andre tidspunkter af året end kun lige i december måned 😀

Siruppen er i øvrigt meget velegnet til at marinere kyllingefilter i. Har jo eksperimenteret lidt, og fundet frem til, at det er den opskrift, der minder mest om appelsin- og chilisaucen fra Morten Heiberg.

Ris a la mande

  • 1 portion afkølet risengrød (eller rester af den) tilsat 50 vilde ris
  • 1 flækket vanillestang
  • Lidt mandelessens – vær obs på ikke at komme for meget i, kun lige nogle få dråber
  • 1/4-½ l piskefløde (alt afhængig af, hvor stor portion risengrød, man har at gøre godt med. Bruges hele opskriften på risengrøden vil jeg anbefale at bruge ½ liter piskefløde)
  • En lille bitte smule sukker i piskefløden, den får en bedre smag
  • Evt. smuttede, hakkede mandler

Appelsinsirup med vanille og chili

  • 2 dl appelsinsaft
  • 100 g sukker
  • 1 flækket vanillestang
  • 1 tsk sød chilisauce

Fremgangsmåde appelsinsirup med vanilie og chili

Flæk vanillestangen, og skrab kornene ud af den. Både korn og vanillestang kommes i en gryde sammen med de øvrige ingredienser og koges ved svag varme i ca. 20 min. Vanillestangen fjernes, og siruppen hældes på glas og stilles til afkøling.

Siruppen kan opbevares i køleskab i ca. 14 dage.

Fremgangsmåde ris a la mande

Flødes piskes stiv med vanillekorn (hvis ikke de er kogt med sammen med vanillestangen i risengrøden) sammen med lidt sukker.

Vend den afkølede risengrød i flødeskummet, og tilsæt en smule mandelessens. Evt. tilsæt smuttede, hakkede mandler.

Server ris a la manden med appelsinsiruppen til.

Kommentarer

floral decoration