Ovnbagt lyssej med citronskal, hvidvinssauce, letkogte broccoli og bagte hasselnødder i olie

fredag, d. 2. november, 2012

Sidste weekend stod den på fisk. Jeg er absolut ikke særlig meget tilhænger af fisk – jeg kan godt klare en fiskefilet (hvis den ikke smager grimt af fisk), friske fiskefrikadeller og tun på dåse, men så er vi også ved at stoppe her. Dog har jeg fundet ud af en anden fisk, jeg godt kan lide – og det er lyssej. Den smager minimalt af fisk, og har et lækkert kød. Så når kæresten gerne vil have fisk, er det som regel den valget falder på. Så sidste weekend bestod aftensmaden af Ovnbagt lyssej med citronskal, hvidvinssauce, dampet broccoli og bagte hasselnødder i olie.

Og wow, hvor var det bare SÅ lækkert. Citronskal og sådan en lys fisk, smager helt fantastisk. Og komplimenteret med en vidunderlig hvidvinssauce, var det bare så lækkert. Jeg har brugt samme fremgangsmåde på hvidvinssauce som hos den lækre rødvinssauce og svampesaucen. Det gør en enorm forskel på smagen, at man koger saucen ind ad flere omgange – det er absolut tiden værd. Og så gør en god flydende fond lige det sidste.

Som tilbehør valgte vi at få noget letkogt broccoli til. For at det nu ikke skulle blive alt for kedelig, bagte jeg en lille rest hasselnødder (cirka 50 g) i ovnen ved 160 g i 10 minutter, hakkede dem, og blandede dem med lidt olie. Det blev hældt over broccolien ved servering, og uhmmm det var godt.

Saucen rækker til 2-3 personer.

  • 1 lille, finthakket løg
  • 3 dl hvidvin
  • 3 dl vand
  • 3 spsk flydende hønsefond (fx fra Touch of Taste)
  • 1 1/4 L piskefløde
  • 400 g lyssej
  • 1 citron
  • Lidt smør
  • Salt og peber
  • 1 broccoli
  • 50 g hasselnødder
  • Lidt olie

Fremgangsmåde

Bag hasselnødderne i en 160 grader varm ovn i cirka 10 minutter, og lad dem køle af.

Løget sauteres i lidt smør i en gryde. Hæld hvidvinen ved og lad den koge ind til til cirka det halve – dette tager cirka ½ time.

Riv skallen fra ½-1 citron og fordel det over lyssejen, som ligges i et ovnfast fad.

Pres lidt citronsaft udover fisken, samt krydr med salt og peber. Læg et par smørklatter på, og bag den i en 200 grader varm ovn i cirka 25-30 minutter – alt efter hvor stor fisken er.

Tilsæt vandet og den flydende hønsefond til saucen, og lad igen væsken koge ind til cirka det halve.

Del broccolien i mindre buketter, og kog det i letsaltet vand i cirka 5-7 minutter.

Hak hasselnødderne, og hæld lidt olie ved – cirka 3 spsk fulde.

Tilsæt fløde i saucen, og lad den småkoge i 10-15 minutter. Personligt synes jeg det gjorde en stor forskel, at saucen lige fik lov at koge efter tilsætning af fløden. Flødesmagen smager ret meget igennem, når den lige bliver tilsat, men efter cirka 10-15 minutter, træder hvidvinssaucen mere i karakter.

Server den varme hvidvinssauce med broccoli-buketterne, den ovnbagte lyssej og de hakkede hasselnødder i olie.

Afgiv en kommentar

You must be logged in to post a comment.

floral decoration