Uimodståelige koldhævede boller med havregryn, knækkede rugkerner og gulerod

søndag, d. 26. juni, 2016

Uimodståelige koldhævede boller med havregryn, knækkede rugkerner og gulerod

Én af mine allermest anvendte opskrifter her i det lille hjem er disse uimodståelige koldhævede boller med havregryn, knækkede rugkerner og gulerod. Jeg har efterhånden lavet dem utallige gange – og de er lige gode hver gang. Rent faktisk har jeg skrevet om opskriften tidligere, men har efterhånden bygget videre på opskriften, så de bliver endnu mere lækre og saftige. Jeg bliver stadig imponeret over, hvor lækre disse boller er i forhold til, hvor lidt forberedelsestid det egentlig kræver. Tænkt sig at en omgang knækkede rugkerner og revet gulerod kan gøre så meget positiv for en ellers rigtig fin opskrift. Efter et par gange fandt jeg ud af, at via tilsætning af gulerødder skal der også tilsættes mere mel i dejen. Gulerødderne er med til at gøre dejen mere våd/saftig, og der skal derfor tilsættes mere mel end ved den originale opskrift.

I en lang perioder bagte jeg disse boller hver 14. dag, da vores søn ikke ville spise rugbrød herhjemme. Dette var blot lige indtil vi fandt ud af, hvordan rugbrødet skulle skæres ud – og hvad der skulle på – ak ja, det at have en sensitiv søn, det skal være som det plejer at være i dagplejen 🙂 Jeg ønskede derfor at han stadig skulle fodres med rug på én eller anden måde, og har derfor videreudviklet på opskriften med de koldhævede havregrynsboller.

Disse boller egner sig i øvrigt også godt til madpakken, eller som sandwich-boller.

Ud af nedenstående opskrift får jeg ca. 20 boller – alt efter hvor store jeg lige får dem lavet.

 

  • 2 dl knækkede rugkerner
  • 5 dl vand

 

  • 30 g gær
  • 8 dl koldt vand
  • 2 tsk salt
  • 2 spsk sukker
  • 2 spsk smør (plejer bare at bruge Kærgården)
  • 200 g havregryn – evt. erstat halvdelen af havregrynene med grahamsmel
  • 3 revne gulerødder
  • Ca. 900 g hvedemel (her skal man lige have lidt føling med dejen – den må ikke være for tør, men eller ikke for våd)
  • Lidt mælk til pensling

Fremgangsmåde

Dag 1 – aftenen før

Hæld 2 dl knækkede rugkerner op i en gryde sammen med 5 dl vand. Kog rugkernerne i ca. 15 minutter til massen bliver grødagtig i konsistensen, og rugkernerne bliver grålige/gennemsigtige. Lad massen køle helt af.

Rør gæren ud i det kolde vand, og tilsæt salt, sukker, smør og havregryn. Rør rundt med en grydeske. Tilsæt nu de afkølede rugkerner og de revne gulerødder. Rør dejen rundt igen.

Tilsæt nu hvedemelet gerne af to omgange. Dejen røres med en grydeske til den er ensartet og hænger sammen i en stor klump – så ingen æltning med hænderne her 🙂 Det er vigtigt at dejen hverken er for våd eller tør. Jo mere våd dejen er, jo mere flyder bollerne ud under bagningen.

Dæk skålen til med husholdningsfilm, og lad den stå natten over i køleskabet – dejen hæver ret meget, så til ovenstående portion bruger jeg en 5 l skål.

Dag 2

Tænd ovnen på 200 grader.

Form boller med 2 spiseskeer, ved at tage dejen op med den ene spiseske og skub den, med den anden ske, ned på bagepladen beklædt med bagepapir. Plejer at tage ca. 1 ½ – 2 spsk dej pr. bolle.

Pensel bollerne med mælk, og bag dem i en 200 grader varm ovn i ca. 40 minutter til de er gyldenbrune.

floral decoration