Sprøde koldhævede havregrynsboller

torsdag, d. 15. januar, 2015

Sprøde koldhævede havregrynsboller

Jeg er så heldig at have fået en fantastisk opskrift på nogle lækre og sprøde koldhævede havregrynsboller fra én i min online termins/mødregruppe 🙂 Det bedste er, at det tager ikke mere end 10 minutter at bikse sammen om aftenen, og næste dag har man nogle super lækre boller.

Jeg har efterfølgende fundet ud af, at opskriften oprindelig er fra Sundhedsstyrelsens bog – Mad til spædbørn og småbørn. Har efterhånden lavet disse boller en del gange. Det er vigtigt at bollerne bliver gyldenbrune i ovnen, for det er her magien med sprødheden sker. Bollerne kan godt se færdige ud tidligere, men vil man have sprøde boller skal de lige blive i ovnen lidt længere tid. Den færdigbagte bolle har en lækker blød midte, og lader man dem blive kolde får den bagte dej i midten en særlig lækker sejhed, som kendetegner koldhævet brød. Kan ikke sige det nok, men elsker virkelig disse boller, nok også fordi de er så nemme at lave 🙂

Jeg plejer oftest at lave dobbelt portion, men nedenstående opskrift er den oprindelige portion. Ud af den oprindelige potion plejer jeg at få ca. 7-8 boller. I følge den oprindelige opskrift skulle der blive 12-14 boller, men de bliver altså meget, meget små. Så 7-8 boller er meget passende for nedenstående opskrift.

Det gode ved denne opskrift er, at man også kan blande andre meltyper i. Har fx erstattet halvdelen af havregrynene med grahamsmel, og her får man et ligeså fint resultat.

  • 15 g gær
  • 3 ½ dl koldt vand
  • 1 tsk salt
  • 1 spsk sukker
  • 1 spsk smør (plejer bare at bruge Kærgården)
  • 100 g havregryn – evt. erstat halvdelen af havregrynene med grahamsmel
  • Ca. 350-400 g hvedemel (her skal man lige have lidt føling med dejen – den må ikke være for tør, men eller ikke for våd)
  • Lidt mælk til pensling

Fremgangsmåde

Dag 1 – aftenen før

Rør gæren ud i det kolde vand, og tilsæt de resterende ingredienser.

Dejen røres med en røreske til den er ensartet og hænger sammen i en stor klump – så ingen æltning med hænderne her 🙂

Dæk skålen til med husholdningsfilm, og lad den stå natten over i køleskabet – dejen hæver ret meget, så til ovenstående portion bruger jeg en 2 l skål.

Dag 2

Tænd ovnen på 200 grader.

Form boller med 2 spiseskeer, ved at tage dejen op med den ene spiseske og skub den, med den anden ske, ned på bagepladen beklædt med bagepapir. Plejer at tage ca. 1 ½ – 2 spsk dej pr. bolle.

Pensel bollerne med mælk, og bag dem i en 200 grader varm ovn i ca. 40 minutter til de er gyldenbrune.

Kommentarer

floral decoration