Sommerlig abrikostærte med mandelsplitter og masser af creme

lørdag, d. 6. juli, 2013

Er du også til store creme-mængder med vanille, så er det her helt klart en opskrift, der skal prøves 😉 Jeg fik eksperimenteret lidt i går, og det endte ud i denne lækre og meget cremede abrikostærte med mandelsplitter.

Kæresten er ude at rejse, så jeg skal jo fordrive tiden med et eller andet. Jeg besluttede mig derfor for, at bage denne abrikostærte, og køre en tur hjem til mine forældre – velvidende om, at de ikke vidste jeg kom. De blev selvsagt meget glædeligt overrasket – både at jeg kom, uden at de vidste det, og at jeg så oven i købet havde kage med, gjorde det bare endnu bedre.

Denne tærte er en super lækker sommertærte, og er egentlig ret nem at lave. Dog skal man beregne en del både i bagetid, og efterfølgende afkøling. Det er nemlig vigtigt at tærten får lov at køle helt af, da cremen ellers er for flydende, og tærten kan være svær at skære ud. Siden det var lidt at et eksperiment, var jeg overrasket over bagetiden. Efter forbagning af tærtedejen, kom tærten en tur i ovnen igen med fyld på. Den skulle have hele 55 minutter før, jeg synes den så nok ud. Det var først efter ca. 40 minutter at cremen begyndte at boble, og der kom sukkerbobler op af abrikoserne. Men da den til gengæld var kølet af, smagte den himmelsk.

Jeg har en forkærlighed for meget creme – altså virkelig meget creme. Så jeg benyttede en lidt reduceret mængde af creme fra disse fantastiske fastelavnsboller 🙂 Nøj, det var godt 😀 Hvis man er så uheldig ikke at være lige så creme-elskende, som mig kan man måske også erstatte massen med mazarinmasse.

Jeg brugte følgende:

  • 1 portion tærtedej
  • 4½ dl mælk
  • 3 æg
  • 5 spsk sukker
  • Korn + stang fra ½ vanillestang
  • 3 spsk maizena mel
  • 10-12 friske, udstenede abrikoser (med skræl på)
  • Lidt mandelsplitter
  • Ægte vanillesukker til drys over tærten inden bagning i ovn (hvis man ikke har det, kan der bare bruges alm. sukker)

Fremgangsmåde

Tærtedejen forberedes, og lægges på køl i 1 times tid.

Herefter laves cremen.

Alle ingredienser blandes sammen og varmes i en gryde i 20 min. til det har en passende cremet konsistens. Pas på, at den ikke brænder på, og pisk derfor jævnligt i den. Stil den da til afkøling, og tag den halve vanillestang op.

Pensel en tærteform med lidt olie. Rul dejen ud og læg den i tærteformen. Prøv så vidt muligt at få lavet en pæn kant. Tricket her er at man ruller kagerullen over tærteformens kant. Derved fjerner man det overskydende dej, og kanten bliver pæn lige. Dette gøres om nødvendigt et par gange, hvis man synes, der er for meget tærtedej i bunden.

Prik forskellige steder i tærten med en gaffel, og bag den i ca. 15 min ved 170 grader. Lad den køle lidt af.

Fordel cremen over tærten – vær OBS på, at når tærten er bagt i ca. 40 min. vil cremen boble lidt op.

Fordel de halverede, udstenede abrikoser oven på cremen, og drys med lidt vanillesukker (alm. sukker blandet med vanillekorn over lang tid), eller lidt alm. sukker, samt lidt mandelsplitter.

Bag tærten i en 200 grader varm ovn i ca. 55 min. – men hold øje med den, da det afhænger af ovntype. Tærten er først færdig når abrikoserne har dannet sukkerbobler i lidt tid, og de er begyndt at se lidt bagte ud. Jeg skar lidt af de mørke/bagte creme-pletter væk, når først cremen er kold, lægger man ikke mærke til forskellen.

Lad tærten køle helt af – og server den evt. med lidt creme fraiche til.

floral decoration