De fire årstiders lækreste chokoladetærte

mandag, d. 29. november, 2010

Jeg var hjemme ved mine forældre i weekenden, og da de fik besøg af nogle gæster, kunne jeg lige få lov at bage lidt til desserten. Valget faldt på en helt fantastisk lækker chokoladetærte 😀

Jeg har lavet den en gang før, og denne her gang var den ligeså vellykket. Det er en ret tung chokoladetærte, men er man vild med chokolade, vil man elske den. Da jeg brugte chokolade med 72 % kakaoindhold, får man en chokoladetærte med masser af smag og dejlig fløjlsblød midte, som nærmest smelter på tungen 😀 Kort og kort så skal tærten afprøves, hvis man er den chokoladeelskende type :)

Jeg var selvfølgelig endnu engang i det lidt kreative hjørne med pynten. Jeg har valgt at kalde denne tærte for De fire årstiders lækreste chokoladetærte, da tærten, isen og pynten tilsammen udgør de fire årstider forår, sommer, efterår og vinter. Chokoladetærten og den første stang kanel repræsentere efteråret. Så begynder frosten af komme på kanelstangen og sukkeret (rim på græsset), for derefter at gå ind i vinteren med isen. Heldigvis bliver det lysere tider igen når kiwien og foråret kommer, og slutter af med friske appelsinbåde til om sommeren.

Til 1 tærte skal der bruges:

Mørdej

  • 100 g smør
  • 80 g flormelis
  • 1 nip salt
  • 200 g mel
  • 2 æggeblommer
  • 2 spsk koldt vand

Chokoladefyldet

  • 100 g smør
  • 100 g mørk chokolade (72 %)
  • 5½ spsk kakao
  • Lidt salt
  • 3 æg
  • 2 spsk sirup
  • 2 spsk creme fraiche
  • 130 g sukker

Fremgangsmåde mørdejen/bunden

Ælt smør, salt og sukker sammen og rør så melet og æggeblommerne i.

Når blandingen er rørt sammen tilsættes koldt vand.

Ælt forsigtigt sammen til du har en dejklump. Drys let med mel og skub, klap og tryk den i facon. Lad dejen hvile i 1 times tid i køleskabet.

Pensel en tærteform med lidt olie. Rul dejen ud og læg den i tærteformen. Prøv så vidt muligt at få lavet en pæn kant. Tricket her er at man ruller kagerullen over tærteformens kant. Derved fjerner man det overskydende dej, og kanten bliver pæn lige. Dette gøres om nødvendigt et par gange, hvis man synes, der er for meget tærtedej i bunden.

Prik forskellige steder i tærten med en gaffel, og bag den i ca. 15 min ved 170 grader.

Fremgangsmåde chokoladefyldet/tærten

Læg smør, chokolade, kakaopulver og salt i en skål over en gryde med letkogende vand, og lad det langsomt smelte. Rør med jævne mellemrum indtil ingredienserne er blandet.

I en anden skål piskes æg og sukkeret sammen, indtil massen er let og godt cremet. Tilsæt den gyldne sirup og creme fraichen.

Rør chokoladeblandingen i ægge/sukkerblandingen med en dejskraber.

Når det hele er rørt sammen hældes det i tærtebunden. Sæt tærten ind i ovnen ved 150 grader i ca. 45 min.

Under bagningen vil der danne sig en smuk skorpe, som man ikke må stikke i.

Lad tærte afkøle, og server den med is og frisk frugt til.

Kommentarer

  1. Jeg kan allerede mærke den smelte på tungen…
    Kan jo nok ikke helt undgå at afprøve den på et tidspunkt, eftersom jeg er indbegrebet af en chokoladeelsker. Jeg håber at en lejlighed byder sig snarest!

  2. He he den er i hvert fald rigtig god 😀 også dagen efter 😉

  3. Hej Anette :)

    Den er også bare super god 😀

  4. Helt igennem en rigtig lækker tærte. Jeg lavede den og serverede med is og granatæblekerner. Mums. Jeg har tilladt mig at linke til din side og skrive opskriften på min blog. Håber det er iorden. Jeg kan rigtig godt lide din side. Masser af gode opskrifter :-() Tak fordi du deler.

  5. Hov det skulle altså have været en glad smiley :-)

  6. Hej Vibeke,
    Ja, den smager altså bare så godt, godt at du også kunne lide den 😀 Det er bare helt i orden :) Og det var så lidt, man kan jo ligeså godt dele ud af gode opskrifter og erfaringer :)

  7. hej kinna:)
    jeg sad lige og søgte på chokoladetærter også fald jeg over din lækre en af slagsen:) også er du oven i købet en sjælden navne søster:)

  8. Hej Kinna 😉
    Denne her er i hvert fald super lækker og fløjlsblød 😀 Og godt navn i øvrigt – selvom mit egentlig bare var et kaldenavn, da min lillebror ikke kunne sige Carina, da han var mindre 😀

  9. Sikke en fantastisk blog! Er igang med chokotærten lige nu. Uhh glæde rmig til at smage den i aften !

  10. Hej Sebrina,
    Mange tak 😀
    Håber du kan lide chokoladetærten :) Nu får jeg jo også helt lyst til selv at bage den 😉

  11. Sikke en dejlig tærte! Lavede den her for halvanden uge siden, og den var et sikkert hit i min familie.
    Helt sikkert en som jeg skal lave igen :-)

  12. Hej Cassandra,
    Dejligt at det var en succes med tærten 😀

  13. Hej Carina,
    den ser virkelig lækker ud. Skal selv holde fødselsdag i morgen, så vil egentlig bare høre, om det er en kage, som kan laves dagen før, og hvor mange personer er den til? :)

  14. Hej Signe,
    Den er også virkelig lækker. Tærten er absolut bedst på første dagen. Mørdejen bliver efter min mening for blød på anden dagen. Umiddelbart vil jeg tror, den rækker til 8-10 personer.

  15. Hold da helt op, hvor er den LÆKKER! Lavede den til min fødselsdag i går. Synes mørdejen var en smule svær at arbejde med, men den er bestemt besværet værd! :)

  16. Hej Nanna,
    Dejligt at du kunne lide den. Sjovt, jeg synes faktisk mørdejen er nem at arbejde med :)

  17. Hej
    Hvor stor er din tærteform? Kan være jeg skal gange mængden op/ned!? Jeg overvejer om det kan lade sig gøre at lave den i en springform på 23cm, da den endelige kage gerne skulle have lige kanter, så jeg kan sætte et marcipanbånd om. Den skal bruges til barnedåb og marcipan båndet skal være med babyens navn på :)
    Tanken er at servere med is og frisk frugt som du har gjort.

  18. Hej Christine,
    Jeg mener, tærteformen måler ca. 24 cm. i diameter, så tænker at du sagtens kan bruge den størrelse springform. Lyder i øvrigt lækkert med marcipanbånd rundt om :)

  19. Hej Carina
    Hvor ser den bare lækker ud. Tænker på at lave den i weekenden når jeg får gæster. Kan man lave dem i små tærteforme? Hvis ja hvor lang tid skal den så have i ovnen?

floral decoration