søndag, d. 30. januar, 2011
Så er det vidst ved at være tiden, hvor fastelavnsbollerne tager sit indtog. Derfor fik jeg også bagt, nogle store, lækre fastelavnsboller med masser af creme indeni i dag. Og ja jeg mener masser af creme 😛 Jeg synes det er så fesent med de traditionelle hjemmebagte, gammeldags fastelavnsboller, hvor der kun kommer ganske lidt creme i. Og jeg bliver så skuffet hver eneste gang, jeg ikke får en med et ordentlig lag creme i (men det overrasker nok ikke nogle med det sovse-forbrug, jeg har :P). Derfor er mine fastelavnsboller altid fyldt godt op med creme 😀
Jeg kan egentlig ikke huske, hvor opskriften er fra, men det er en, vi har brugt i en del år efterhånden. Og den er lige god hvert år 😀
Dejen rækker i følge opskriften til 24 boller, men jeg plejer kun at få omkring 16. Men så er de også store med masser af creme indeni – og det kan vi jo godt lide. Jeg har det sådan lidt, hellere have færre fastelavnsboller med masser af creme, end mange fastelavnsboller med lidt creme. Hvis den store crememængde ikke er noget for en, så kan man jo bare putte mindre i bollerne 🙂
Jeg har en enkelt gang oplevet at cremen klumpede (i form af at jævningen ikke kunnes røres helt glat, og der blev dannet jævnings-klumper). Årsagen til dette var, at mælken nåede at varme en smule op i gryden, inden maizena-melet kom i. Dette betød at væsken ikke var kold, men lillefingervarm, og dette er for varmt til at jævningen ikke klumper. Så derfor, husk altid at røre alle ingredienserne sammen i kold væske, inden cremen opvarmes.
Start med at lave cremen.
Alle ingredienser blandes sammen og varmes i en gryde i 20 min. til det har en passende cremet konsistens. Pas på, at den ikke brænder på, og pisk derfor jævnligt i den. Stil den da til afkøling.
Herefter laves dejen.
Smør smeltes i en gryde, mælk tilsættes så temperaturen er lillefinger-varm.
Gær smuldres, og det lunkne mælk/smør røres ud i gæren.
Tilsæt sukker, salt, fløde og mel og ælt godt sammen. Lad dejen hæve i 1 time. Ifølge den originale opskrift skulle dejen kun hæve 20 min., men jeg synes bollerne bliver bedre ved en længere hævetid.
Når dejen er klar efter første hævning, deles dejen i firkanter og cremen fordeles på dem. Jeg plejer at putte 1½-2 spsk creme i dejen. De lukkes sammen og vendes. Lad dem efterhæve 1 time.
Bages ved 225 grader i 10-15 min. alt efter ovntype.
Når fastelavnsbollerne er kølet af, kan de pyntes med glasur.
Kategori(er): Brød, Gastronomi
Tags: gammeldags, hjemmebagte, lækre fastelavnsboller med masser af creme, Store
Er du ikke lidt tidlig på den, fastelavn er da først til marts i år 😛
Hej Stine,
Ja, fastelavn falder ret sent i år. Men hvis du ikke har lagt mærke til det, så har butikkerne solgt fastelavnsboller i noget tid, så jeg synes det var på sin plads at lave nogle 😛 Og derudover kan man jo så tillade sig at lave lidt flere i år, når den falder så sent 😀
Lige præcis sådan fastelavnsboller skal være!
Nøøj, hvor kunne jeg godt kværne sådan en (mindst) lige nu 😀
Hej Helene,
He he det er det nemlig, godt der også er andre, der synes det 😀
Og jeg har stadigvæk flere tilbage 😉
Jeg tror, at jeg vil prøve og bage dine lækre fastelavnsboller i dag. Men bruger du alm. æg i cremen eller bruger du past. æg? 🙂
Hej Linda,
Jeg bruger bare almindelige æg, da cremen opvarmes, og bakterierne burde derfor være blevet slået ihjel 🙂 Håber du synes, de smager godt 😀
Nu har jeg forsøgt at bage dem, dog med købe creme, og de er blevet vildt gode og svampede. Umm!
Skal helt sikkert lave dem igen.
Hej Stine,
Godt, det blev en succes 🙂
De er bare super lækre. Jeg har en gammel opskrift på fastelavnsboller (arvet fra min mormor) problemet er at dejen revner(ikke i samlingerne, men toppen af bollerne) så cremen flyder ud, og jeg har det som dig, der skal være massere af creme i, og det er der jo i dem her – mums 🙂
Jeg tilsætter så bare en smule kardemomme, da jeg er vokset op med, i mormors opskrift, at det hører til – så det fif vi jeg bare lige give vidre.
Tak for en super god opskrift.
Hej Majbritt,
Rigtig mange tak for fiffet, det kunne jeg godt overveje at afprøve 🙂 Skal nemlig bage dem igen i morgen 🙂 Og godt, du kunne lide dem 🙂
Hej Carina
Disse ser perfekte ud! Må jeg lægge opskriften ud på vores nye site? Det er et site, der er lavet for at inspirere forældre, og denne måned handler om fastelavn.
/Maria – forældremanualen
Hej Maria,
Det må du meget gerne gøre, hvis bare du lige skriver, at du har fundet den på min side 🙂
Hej,er det virkelig rigtigt at der ikke skal æg i dejen til bollerne
Hej Marianne,
Ja, det er helt rigtigt. Hævemidlet i disse boller er gær. Men da der er fløde i, bliver dejen rigtig lækker og smidig at arbejde med.
okey, super;0)er i fuld gang med dem, men synes nu der skulle lidt mere mel i,nu må jeg se om de blir tørre:D
Super 🙂 Som jeg også har skrevet, så tager jeg altid mel på slump. Der kan være meget stor forskel på de enkelte meltyper, tiltrods for at det hedder hvedemel. Så det er absolut ikke sikkert, at de bliver tørre af den grund 🙂
Håber du kan lide dem 🙂
hvor mange bliver der og størrelsen på firkanterne – de ser rigtig lækre ud – vil bage flere og fryse ned, sikkert godé at have i fryseren til hurtig kagehyggfe.
Hej Jette,
Jeg plejer at få ca. 16 fastelavnsboller ud af opskriften. Umiddelbart vil jeg tro at størrelsen på firkanterne er 15×15 cm. Men har aldrig målt dem 🙂
Hej Carina
Hvordan er de dagen efter? Tænker lidt på om de kan bages i forvejen, så man kan have dem med på arbejde dagen efter? Mit problem er altid at cremen løber ud i bunden, hvordan undgår du det?
Hej Randi,
Fastelavnsbollerne er dejlig bløde dagen efter, tror den megen creme i bollerne er hovedårsagen til at de ikke tørrer ud, som en gærdej, godt kan gøre. Vi plejer i hvert fald ikke at have nogle problemer med at spise dem på 2. dagen.
Mht. cremen løber ud, så ved jeg faktisk ikke, hvordan man undgår det. Tror det har noget med bolledejen at gøre. Ved denne dej oplever jeg kun, at der kan sive lidt creme ud, hvis jeg har rullet dejen ud for tyndt, eller hvis bollen ikke er lukket sammen ordentligt. Ellers har jeg som regel ikke problemer med det 🙂
Absolut enig i at der skal være godt med creme i, bliver også skuffet over de traditionelle hvor cremen kun kan findes med en lup (overdrivelse fremmer…)
Skal snart have kage med på arbejde og det falder lige omkring fastelavn, så det her ville være møg oplagt 🙂
Hej Sacha,
Ja, skuffelsen er også ret stor ved mig over en lille tsk. creme i sådan en bolle. Uhh ja, det vil da være meget oplagt at bage sådan nogle så 🙂
Min mand er nyforelsket i mig efter at jeg har bagt disse boller, hvor cremen bliver indeni…. Mange tak, Carina….
Hej Mette,
Ha ha, se jeg vidste slet ikke, at opskrifterne havde den effekt på folk 😀 Men godt I kan lide dem 🙂
Hej Carina.
Bare et lille spørgsmål inden jeg bevæger mig ud i denne lækre opskrift …
Bruger du varmluft eller alm ovn?
Mvh Maria
Hej Maria,
Jeg bruger altid alm. ovn, når jeg bager 🙂
Hej Carina
Jeg er igang med denne opskrift. Jeg synes dog der skal bruges en del mere hvedemel end du skriver i opskriften. Den var stadig meget våd og usammenhængende efter 450 g.
Hej Irene,
Som jeg skriver, så tager jeg det altid på slump – også fordi der er enorm stor forskel på hvedemels-mærker 🙂 så dette er blot cirka-angivelser 🙂
Hold NU da op, hvor er de bare gode, ikke én sivede det lækre fyld ud af, som helt klart var toppen af smag. Rigtig rigtig gode 🙂
Hej Edda,
Hvor er det godt – det at de blev en succes 🙂
Nå, men efter en del års søgen fandt jeg så endelig opskriftEN her på siden :-)) TAK
Hej Carina.
Jeg er lidt nysgerrig efter at vide hvad det er for noget fint rødt noget du har pyntet med ovenpå glasuren?
Altså, knalder du bare fire hele æg i cremen – inkl hviderne..?
Hej Gitte,
Dejligt at den kunne bruges 😀
Hej Heidi,
jeg har såmænd bare farvet lidt almindeligt hvidt sukker med lidt rød pastafarve 🙂
Hej Camilla,
Ja, det gør jeg – det er både blommer og hvider. Cremen bliver varmet op, så der bør ikke være nogle fare ved at bruge ganske almindelige hele æg 🙂
Kan man bage dem uden fløde? 🙂
Hej Lasse,
Det kan man godt – men de bliver langt fra ligeså gode. De bliver mere tørre i det.
Hvad gør jeg hvis den ikke vil stivne? 😛
Er det cremen? Har den småkogt længe nok? Ellers vil jeg bare tilsætte mere jævning – men har aldrig været udsat for det før.
Bagte dine fastelavnsboller her i weekenden og de blev vel modtaget af både venner og familie (måtte lige dele lidt ud af dem 🙂 ). De var virkelig lækre! Og det kommer fra mig som normalt ikke er særlig glad for creme 😀
Jeg var meget overrasket over hvor nem og blød dejen var at arbejde med – skønt 🙂
Tak for en super opskrift, der skal klart laves flere af disse skønne boller
Hej Line,
Dejligt at opskriften kunne bruges – selvom du ikke er særlig glad for creme 🙂
Jeg er så en af dem der brugte lidt mindre mel end 450 g., så ja – der er stor forskel på hvedemelsmærker.
Lige nu er de i ovnen, og glæder mig som et lille barn til at smage dem! Det er første gang jeg bager dem 🙂
De smager så rigtig godt! 🙂
Dog tror jeg at jeg kun kommer 1 spsk creme i næste gang, og det er på trods af jeg eeeelsker creme, hehe. Det bliver lige i overkanten ellers, synes jeg.
Men rigtig god opskrift! Tak for den! 🙂
Hej Stine,
Ja, det viser bare hvor stor forskel, der er på hvedemel. At bage brød og boller skal melet ALTID tages på slump, da det også afhænger af temperaturen på melet, gæret og vandet/væsken. Men det kommer jo med erfaringen 🙂
Men godt du kunne lide dem. Mht. creme-mængden, der skal man også bare gøre, som det passer en – det er bare fordi jeg har en meget stor forkærlighed for meget creme, og kan spise rigtig meget bare med en ske 😛
Hej
Kan man undvære maizenaen?
Hej Sara,
Som jeg også skriver oppe i ingrediens-listen under cremen, så skal man bruge maizena-mel, da resultatet bliver forringet med hvedemelet. Så man kan derfor ikke undvære det – det jævner også cremen, så den bliver lidt tykkere, end hvis man helt undlod mel.
Absolut den bedste opskrift på fastelavnsboller……….
Hej Karina,
Dejligt at høre 😀
Tak for denne opskrift, har været hemmeligt forelsket i min kollega siden hun første gang medbragte disse fastelavnsboller på arbejde 🙂
Nu må jeg selv prøve at bage dem – selvom det godt nok er lidt udenfor sæson 🙂
Hej Anna,
Håber de bliver gode 😀 Og man kan jo altid spise disse creme-boller 😉
Så har jeg også prøvet at lave fastelavnsbollerne. De blev rigtig gode.
Jeg har et enkelt spørgsmål: Er det meningen at fastelavnsbollerne skal blive sure efter at have ligget ude på køkkenbordet efter de har været i fryseren?
Hej Tina,
Hmm det har jeg faktisk ikke lagt mærke til, om mine er. Umiddelbart vil jeg sige nej.
Hej, jeg vil gerne bage disse boller, selv om det ikke er fastelavn, men skal dejen rulles ud, så man kan lave firkanter, eller hvordan?
venlig hilsen Ulla
Hovsa, mit spørgsmål røg vist ud: Skal dejen rulles ud, inden man deler den i 16 firkanter?
Hej Ulla,De smager jo også godt uden for fastelavn 😉 Ja, jeg plejer at rulle dejen ud i én stor firkant, og skærer herefter de 16 små firkanter. De 16 små firkanter kan jeg godt finde på at trække lidt mere i/rulle lidt mere på, hvis jeg de er blevet lige små nok. Men her afhænger det selvfølgelig af at man kender dejen, og ved hvor meget den kan tåle at strækkes 🙂
Jeg har testet din opskrift virkelig go og cremen blev inde i bollerne for første gang for mig. Nu vil jeg lave dem til min datters fødselsdag, men da jeg skal bage en masse andet tænkte jeg på at bage dem lørdag og vi skal have dem søndag er det dumt ????
Hej Gitte,
Det kan du sagtens, dog bliver de mere bløde i det pga. cremen 🙂
Skal der virkelig 2 spsk vanillesukker i cremen, skal det ikke være tsk? Det lyder af helt vildt meget…
Hej Charlotte,
Ja, det er helt korrekt – det er jo en forholdsvis stor portion creme 🙂 Jeg har i øvrigt også prøvet at udskrifte vanillesukkeret med kornene fra 1 vanillestang, hvis du mere er til det 🙂
Hej Carina
Jeg er ved at bage boller efter din opskrift.
Jeg elsker også masser af creme indeni dm.
Jeg er for doven til at lave creme.
Derfor har jeg købt bagefast creme fra Dr. Oetker
Dejen er ved at hæve – virker dejlig Lind.
Så jeg er spændt på at komme videre i processen
Tak for en god opskrift.
Husk at du altid kan bruge kartoffelmel i stedet for maizena. Før i tiden havde vi ikke andet til at jævne grød og creme med, så det bruger jeg stadig.
Dejen bliver kun bedre, hvis du smuldrer smørret i melet.
Tak for oplysningen, det vil jeg prøve næste gang.
Det er nogle dejlige boller.
Hej Ole,
Ja, det er simpelthen det bedste ved fastelavnsboller – altså cremen 😀
Hej Elsebeth,
Tak for tipsene 😀
Jeg vil prøve at lave hjemmelavet creme næstegang, om et par dage.
Så vil jeg prøve med kartoffelmel.
Det ligger jo ligefor.
Det jævner, så løber cremen ikke ud.
Dejen er nem at arbejde med.
Et tip!
Prøv at pensle lanterne inden bollerne lukkes.
Det får kanterne til at hænge bedre sammen.
Mvh
OleN
Æv..alt creme flyder ud!! Er det fordi at jeg har brugt købe kagecreme??
@ Ditte
Købecreme har jeg aldrig brugt, kun hjemmelavet, men når man jævner grød eller frugtsovs (med kart. mel eller Maizena), bestemmer man jo selv, hvor stiv den skal være, fordi man hælder jævning i til sidst. Når man laver creme, skal stivelsen derimod tilsættes INDEN, man varmer blandingen op. Har man brug for en lidt stivere creme, f.eks. til fastelavnsboller, tilsætter man bare lidt mere stivelse, end der står i opskriften. Skal opskriften bruges til at lave en vanillesovs til en dessert, tilsætter man mindre stivelse, så den bliver tyndere, og man kan hælde sovsen udover.
Man kan også bage fastelavnsboller helt uden fyld og fryse dem. Tø dem op og lun dem – skær toppen af og grav lidt af dejen ud, put det ønskede fyld i hullet, sæt toppen på igen og pynt den evt. med glasur eller flormelis. Alle fif gælder 🙂
Hej
De bedste fastelavnsboller jeg har bagt uden cremen løber ud 🙂
Et lille fif lille tern marcipan lidt blød nougat (rester fra jul)ovenpå cremen inden bollen lukkes
Uhm lækker
Hej Didde,
Øv, hvor ærgerligt. Jeg tænker at det helt klart har en stor årsag.
Hej Linda,
Dejligt med den positive respons 🙂
Hej
Er ved at bage disse nu, og hvilken elastisk dej 🙂 Men også jeg skulle bruge mere mel end der stod i opskriften, men det skal blive spændende at se 🙂
Bare en ting…. skal man ikke pensle bollerne med æg når de har efterhævet 1 time igen?
Eller hvordan bliver dine så fine brune?
Mvh. Anne Mette
Hej Anne Mette,
Beklager jeg først svarer nu. Jeg plejer ikke at pensle fastelavnsbollerne, de får bare den fine brune farve, når de bliver bagt 🙂
Jeg glemte, at der stod “blødt smør” i opskriften. Smuldrer man smørret i melet (tag altid 50-60 g fra og tilsæt evt. mere senere), skal smørret være køleskabskoldt. Skal smørret smeltes, er det ligemeget, om det er hårdt eller blødt smør, man putter i gryden!
De smager dejligt, men havde problemer med at de revnede i siderne og ikke i samligerne hvad skyldes dette , nogen ideer’ ?
Mvh Lone