Lette og luftige varme hveder

tirsdag, d. 1. maj, 2012


Om ganske få dage er det Store Bededag, og traditionen tro skal vi selvfølgelig have varme hveder aftenen forinden. Jeg har derfor været i gang med at bage disse super lækre, lette og luftige hveder. Jeg bagte også disse sidste år, men nåede aldrig at få blogget om dem, så det er hermed blevet gjort i år.

Opskriften har jeg fundet hos LaTascha – Maden i mit liv, og ligesom sidste år, var de også en succes denne her gang. Da jeg bagte dem sidste gang, blev de ikke helt så pæne i overfalden, da der i følge den originale opskrift stod at under damp-hævningen, skulle der lægges et viskestykke over. Dette resulterede i at lidt af viskestykket hang fast i dejen, og de blev selvsagt ikke pæne i overfladen. Denne her gang valgte jeg at damp-hæve uden viskestykket, og heldigvis blev de denne gang pæne i overfladen.

Samtidig er disse hveder super lækre og luftige.

Jeg halverede portionen første gang, jeg bagte dem, da det måske er lige rigeligt at skulle spise 25 hveder for 2 personer. Jeg lagde mærke til, at 1. hævning her blev næsten halveret, så dejen kun hævede i ca. 1 time, i stedet for de knap 2 timer til en normal portion. Anden portion jeg bagte, regnede jeg derfor med, at den skulle have de 2 timer. Men synes ikke dejen skulle hæve længere tid end 1 time. Her havde den allerede nået dobbelt størrelse.

Nedenstående opskrift rækker til ca. 25 varme hveder.

  • 50 g gær
  • 100 g smør
  • 2½ dl vand
  • 2½ dl mælk
  • 2 æg
  • 2 tsk salt
  • 2 spsk sukker
  • 2 tsk stødt kardemomme
  • Ca. 1 kg hvedemel

Fremgangsmåde

Smuldr gæren i en skål.

Smelt smørret og tilsæt vand og mælk, så det er lillefingervarmt, og rør det i gæren

Tilsæt æg, salt, sukker og kardemomme.

Tilsidst tilsættes melet – der æltes godt igennem – gerne 8 minutter med en håndmixer med dejkroge.

Lad dejen hæve til cirka dobbelt-størrelse – ca. 1 time.

Slå dejen ned og form den til 25 boller der stilles tæt sammen på en bageplade beklædt med bagepapir.

Lad bollerne damp-efterhæve ca. 20-25 minutter til dobbeltstørrelse på den øverste rille i ovnen, med en bradepande med kogende/dampende vand i bunden af ovnen, skift gerne vandet en enkelt gang. Pas på hvederne ikke hæver for meget op, da de kommer til at hæve endnu engang under bagetiden i oven, ellers vil de nemlig bare flyde ud.

Tag bagepladerne ud af ovnen, og varm herefter oven op til 200 grader (almindelig ovn).

Bag hvederne i ca. 15-20 minutter til de er nok, og lad dem herefter køle af.

Når hvederne skal spises, skæres de over, og ristes gyldne i ovnen.

Kommentarer

  1. Hej, jeg tænkte på om når man efter hæver bollerne i ovnen med damp om ovnen skal tændes eller om man bare skal sætte dem ind med bradepanden med det kogende vand? 🙂

  2. Hej Mette,
    Ovnen skal bare være slukket og lukket imens hvederne står og damp-hæver. Det er først, når de er færdighævet og er blevet taget ud af ovnen, at ovnen tændes.

  3. Mmh de ser lækre ud! 🙂

    Din blog er virkelig inspirerende! 🙂 Sikke nogle billeder og opskrifter, jeg er hel vild med nytårskagen med det flotte sukkerslør, wauw!
    Hvilket objektiv bruger du til og tage de her flotte, flotte billeder? 🙂

  4. Hej Anne,
    Tusind tak for komplimenterne, det varmer rigtig meget 😀 Jeg bruger ikke noget objektiv, men derimod et snart 5 år gammelt Canon Ixus 6.0 – så det er et ganske almindeligt lommekamera. Men ønsker mig helt sikkert et bedre et 🙂

  5. Hej Carina..

    long time no se… håber i har det godt.. du kan tro jeg skal til at bage hveder, jeg har længe ledt efter en go opskrift til hveder og jeg ved jo at de opskrifter du har de virker LOL så rigtig mange tak..

  6. Hej Mona,
    Åhh ja, det er meget længe siden. Her går det godt – håber også du/I har det godt 😀 Ha ha disse er også super gode, meget bedre end købe-hvederne – så held og lykke med at lave dem 🙂

floral decoration