Fuldkorns gourmet-knækbrød med græskarkerner, hørfrø og timian

lørdag, d. 2. juni, 2012

Knækbrød et altid godt som et lille mellem-måltid, og er det de hjemmelavede slags, gør det kun bedre. I dag fik jeg bagte nogle lækre, hjemmelavede fuldkorns gourmet-knækbrød med græskarkerner, hørfrø og timian. Mums, det var godt. Jeg har tidligere lavet disse hjemmebagte knækbrød, og de er jo super lækre, men nogle gange skal der ske noget nyt. Så da jeg faldt over en opskrift i bogen Byens bedste brød og kager, skulle de lige prøves af.

Opskriften voldte mig dog flere udfordringer undervejs. I følge den originale opskrift skulle der intet hvedemel i – kun fuldkornshvedemel. Men massen var simpelthen alt for tynd og sjappet, så jeg tilføjede 50 g hvedemel, og det hjalp da heldigvis også på konsistensen. Næste udfordring blev bagetiden. Jeg synes bestemt ikke de var nok og sprøde efter de ca. 25 minutter, der var angivet i opskriften. Tror mine fik omkring 40 minutter før de blev sprøde. Så man skal nok lige lege lidt med den, før man finder den perfekte bagetid. Men det endelige slutresultat blev rigtig lækkert. Jeg elsker smagen af disse. Synes umiddelbart slet ikke man kan sammenligne de to forskellige opskrifter på knækbrød, selvom der er en del af de samme ingredienser i. Fuldkornshvedemelet er nok det, der gør forskellen 🙂

I følge opskriften skulle der blive ca. 20 stk. jeg fik 15 stk – måske kunne dejen godt være rullet lidt tyndere ud.

  • 2½ dl vand
  • 1 spsk olie
  • 1 tsk bagepulver
  • 2 tsk salt
  • 200 g fuldkornshvedemel
  • 50 g hvedemel
  • 20 g hørfrø
  • 30 g solsikkekerner
  • 50 g græskarkerner
  • 1 æg til pensling
  • Ekstra græskarkerner til pynt
  • Lidt timianblade til pynt

Fremgangsmåde

Rør vand, olie, bagepulver og salt sammen i en skål.

Tilsæt de 2 mel-typer, frø og kerner. Rør til en fast og ensartet dej. Sæt den på køl i 30 minutter – dejen bliver her lidt mere fast i det.

Beklæd en almindelig bradepande med bagepapir, og fordel dejen ud over.

Læg endnu et stykke bagepapir over dejen, og rul den ud i et tyndt lag.

Forskær stykker af 5 x 10 cm. med en pizzaskærer eller en kniv.

Pensel med et sammenpisket æg, og drys med lidt ekstra græskarkerner og timianblade.

Bag knækbrødene i en 185 grader varm ovn i 30-40 minutter – alt efter ovntype, og hvornår de føles forholdsvis sprøde – de bliver mere sprøde, når de er kolde.

Skær knækbrødene helt igennem med en pizzaskærer, inden de er afkølet.

floral decoration