Frikadeller og stuvet hvidkål med et twist af frisk timian

mandag, d. 11. februar, 2013

Aftensmaden bestod i dag af frikadeller og stuvet hvidkål – noget jeg ellers aldrig laver. Vi havde nemlig ½ hvidkålshoved tilovers fra sidste uge, og tænkte, at vi ligeså godt kunne udnytte kålhovedet og få denne gode gammeldags ret.

Jeg måtte dog ty til min mor, for selvom det er meget nemt at lave og ikke er den store raketvidenskab rent smagsmæssigt, kunne jeg alligevel ikke helt huske præcis, hvordan hun plejer at gøre. Kunne dog huske, at vi laver det på en opbagt sovs. Det er taget lidt på slump, men har forsøgt at tænke over mængderne under madlavningen 😉

Som altid, så kan jeg ikke bare nøjes med en klassisk variant, så jeg pyntede med lidt frisk timian – og det gjorde virkelig underværker. Tænk at noget så simpelt, kan løfte retten så meget.

Opskriften rækker til ca. 4 personer.

  • 1 portion frikadeller (uden hvidløg)
  • ½ hvidkålshoved
  • Ca. 6 dl vand (+ ekstra til kogning af hvidkålen)
  • Salt og peber
  • Lidt revet muskatnød
  • Ca. 50 g margarine
  • 3 spsk mel
  • Ca. 2 dl mælk
  • Friske timianblade

Fremgangsmåde

Forbered frikadelle-farsen.

Skær hvidkålen i strimler – forholdsvist fint, så det ikke tager alt for lang tid om at får dem kogt møre.

Fordel dem i en stor gryde (ca. 2½ L) med letsaltet vand, så vandet næsten dækker. Lad dem koge i 12-15 minutter, eller indtil de er møre.

Steg alt imens frikadellerne.

Når hvidkålsstrimlerne er kogt, hældes vandet fra igennem en si – men gem vandet til sovsen – hvidkålen drypper lidt af i sien.

Imens hvidkålen drypper af, laves en opbagt sovs.

Smelt margarine i gryden og tilsæt melet – rør godt.

Tilsæt vandet fra den kogte hvidkål – jeg brugte ca. 6 dl af vandet, da sovsen endelig ikke må blive for tynd. Tilsæt mælken og lad sovsen få et opkog, mens der piskes godt.

Smag til med salt og peber, og lidt muskatnød.

Tilsæt hvidkålen i sovsen, og server det hele med frikadellerne og lidt friske timianblade over retten.

floral decoration