En klassiker – hjemmelavet lasagne

onsdag, d. 17. august, 2016

En klassisker - hjemmelavet lasagne

Jeg har personligt aldrig været særlig stor fan af Knorrs Lasagne, og tidligere gik der da også lang tid imellem at vi fik lasagne herhjemme. Men efter jeg har fundet en fantastisk lækker opskrift, så laver jeg faktisk lasagne ret jævnligt. En god lasagne skal efter min mening laves fra bunden. Det tager tid, men det er så meget arbejdet værd, og det er guld værd at have rester i fryseren til lille-manden. En god hjemmelavet lasagne er absolut vores søns livret (og mandens i øvrigt) – og da han netop er blevet 2 år, var det dét fødselsdags-aftensmaden bød på.

I lang tid brugte jeg en “grundbase” fra Valdemasro fantastiske lasagne, men har gennem tiden ændret lidt på den ud fra vores smagsløg. Jeg bruger ofte min egen blog som opslagsværk til mig selv, og nu var det en fin anledning til endelig af få skrevet opskriften ind. Så er jeg nemlig fri for altid at forsøge at huske på, hvordan det nu lige var, jeg lavede den sidste gang 🙂 Vi spiser for det meste grov-pasta herhjemme, men når det er lasagne, så må jeg altså konstatere, at de lyse lasagneplader altså bare smager bedst. Der er ingen grund til at stå flere timer i køkkenet, for så at lasagnen bliver dårligere alene ved valget at pastaplader. Det gælder også om, ikke at vælge for billige plader, da nogle mærker, kan have en tendens til at virke tyndere i det på den dårlige måde. Jeg vælger i øvrigt også altid lasagneplader med æg – min logiske tankegange, siger at det smager bedst 🙂

Lasagnen rækker til 4 sultne personer 🙂

 

500 g hakket oksekød

2 hakket løg

2 fed, presset hvidløg

4 gulerødder, skåret i mindre tern

3 stængler bladselleri, skåret i mindre tern

2 ds hakkede, flåde tomater

3½ spsk flydende kalvefond (Fx Touch of taste)

Ca. 2 dl. vand

½ tsk oregano

½-1 tsk hakket persille (frossent)

Salt og peber

250 g lasagneplader (jeg vælger altid dem med æg)

Revet mozzarellaost

 

50 g smør

2 spsk hvedemel

Ca. 6-7 dl mælk (gerne sødmælk)

Lidt stødt muskatnød – ca. 1/4 – ½ tsk

1 dl revet mozzarellaost

Salt

 

Fremgangsmåde

Svits løg og hvidløg i en gryde med lidt smør og olie. Tilsæt herefter det hakkede oksekød, og lad det blive brunt. Krydr med salt og friskkværnet peber.

Tilsæt det finthakkede gulerødder og bladselleri i et par minutter og rør lidt rundt.

Herefter tilsættes krydderier, flåede tomater, kalvefond og vand, og lad retten simre i gerne et par timer (1 time kan dog også godt gøre det, hvis man har lidt travlt) – tilsæt evt. mere vand, hvis vandet fordamper for meget.

Herefter laves den bløde, cremede, hvide mælkesauce – bechamelsaucen.

Smelt smørret  en gryde, og tilsæt melet – rør godt rundt. Tag evt. gryden af varmen, og tilsæt lidt mælk – pisk godt i det.

Sæt gryden tilbage på varmen igen – på middelvarme, og pisk godt i mælken, så den ikke klumper. Når saucen er ved at blive tyk i konsistensen, tilsættes mere mælk. Denne proces gentages indtil mælken er opbrugt eller til saucen har den rette konsistens. Lad saucen få et opkog, og smag til med salt og muskatnød. Tilsæt revet ost, og lad det smelte helt.

Nu samles lasagnen.

Fordel lidt af kødsaucen i et ovnfast fad. Alt efter formens størrelse lægges ca. 3 lasagneplader ovenpå kødsaucen. Fordel kødsaucen over lasagnepladerne, og fordel herefter den cremede, hvide mælkesauce. Gentag processen indtil der ikke er flere lasagneplader tilbage. Slut af med et lag kødsauce, bechamel-saucen og revet ost på toppen.

Lasagnen dækkes til med stanniol, og sættes ind i en 200 grader varm ovn i ca. 30-35 minutter. Når der er ca. 20-25 minutter tages stanniolen af, og osten gratineres og bliver gylden.

Lad lasagnen trække i ca. 10-15 minutter inden spisning – dette gøres for at lasagnen sætter sig og bliver mere fast at skære i.

 

 

floral decoration