Traditionel æblekage med et twist af hvidvin, mild rosmarin-flødeskum og mandelsplitter

søndag, d. 11. september, 2011

Æblesæsonen er netop startet, og da jeg sidste weekend fik en stor pose æbler af min farmor og farfar fra egen have, blev jeg nødt til at afprøve en opskrift på æblekage, jeg har sukket efter at prøve lige siden jeg opdagede opskriften. Og det fik jeg så gjort i dag, så har været i gang med at bikse denne Traditionelle æblekage med et twist af hvidvin, mild rosmarin-flødeskum og mandelsplitter sammen 😀

Min lillebror var meget imod at jeg skulle pille ved min farmors opskrift på æblekage, så fik ikke lov til at lave denne æblekage i sidste weekend, da hans fødselsdag blev fejret. Og hvor var det ellers en skam, for det smagte simpelthen SÅ godt 😀 Jeg er specielt vild med rosmarin-flødeskummet. Det havde en dejlig mild, og rund smag af rosmarin – ikke sådan skarp i det, som man ellers ville kunne forvente af denne krydderurt.

Hvidvinen kunne man dog ikke smage ret meget i æblegrøden, en anelse mere syrlig end en traditionel og gammeldags æblegrød. Men godt var det nu altså 😀 Og med lidt mandelsplitter på toppen, var det en fantastisk lille dessert her på sådan en september søndag :)

Opskriften fandt jeg i øvrigt hos Sæson for god smag, men kom en del mere sukker i, da mine æbler var ret syrlige.

  • ¼ l piskefløde
  • 3 stilke frisk rosmarin
  • 1 kg æbler
  • 1 dl hvidvin
  • 50 g rørsukker (evt. mere, hvis æblerne er syrlige)
  • ½ vanillestang
  • Lidt æblekagerasp
  • Mandelsplitter til pynt

Fremgangsmåde 3 timer før servering

Læg rosmarinstilke i fløde i en skål i køleskabet, og lad den trække i ca. 3 timer eller indtil æblekagen skal servers.

Fremgangsmåde æblekage

Skræl æblerne og skær dem i både.

Kom æblerne i en gryde med ½ dl vand, vin, sukker og en flækket vanillestang, hvor kornene er skrabet ned i gryden.

Lad det simre i ca. 10 minutter.

Smag evt. til med mere sukker og lad det køle af til det er koldt. Fjern vanillestangen inden portionsanretning.

Kom lag af æblegrød og æblerasp i en stor skål eller mindre portionsskåle.

Lige inden servering fjernes rosmarinstilkene fra fløden. Pisk fløden til skum ved middellav hastighed, så der ikke kommer små korn i fløden, og den bliver fin og glat

Fordel flødeskummet på toppen og drys med lidt mandelsplitter

floral decoration