søndag, d. 17. oktober, 2010
Det meste af lørdagen var afsat til et længe ventet besøg af en veninde, som jeg har kendt siden jeg var omkring 2-3 år. Derfor fik jeg lyst til at lave endnu en af Mette Blomsterbergs desserter nemlig Pandekagetårne med hvid chokolade- og citroncreme, samt citronconfit med vanillekorn. Nøj, det var bare så lækkert 😀 Derudover er fordelen ved denne dessert, at pandekagerne med fyldet kan laves flere dage i forvejen, da de med fordel kan fryses ned. Jeg havde derfor afsat torsdagen til at lave fyldet og pandekagerne, hvorefter de blev frosset ned indtil i lørdags, hvor de blev optøet i køleskabet.
Dog har jeg valgt at ændre lidt i opskriften både på citronconfiten og glaskaramelen. Citronconfiten fungerede ikke rigtig for mit vedkommende i første forsøg, og jeg var derfor nødt til at lave en ny portion. Synes massen blev alt for vandet i konsistensen, og jævningen ville ligesom ikke rigtig tage fat. Derfor tog jeg kun 2 spsk vand i stedet for 4 spsk, og jævnede kun massen meget lidt.
Derudover vil jeg nok aldrig bruge flormelis til at lave sådan noget glaskaramel igen. Det var SÅ mærkelig at arbejde med, trods det at det bare er knust sukker. Planen var at det bare skulle opvarmes og smeltes på en pande ved middelvarme. For det første smeltede det ikke, før der kom ret kraftig varme på. For det andet blev der ved med at være nogle klumper i karamelmassen, som ikke kunne smelte, og til sidst blev det bare helt hårdt og umedgørlig. Så jeg besluttede mig for at bruge ganske almindelig sukker i stedet og – og ganske rigtigt det smeltede ret hurtigt, uden klumper og var nemt at arbejde med. Så brug almindelig sukker i stedet for flormelis.
Når det så er sagt, så smagte det hele virkelig fantastisk. Man kunne godt forestille sig, at desserten vil smage alt for meget af citron, men det var ikke tilfældet. Pandekagefyldet var mild og dejlig rund, mens citronconfiten var en smule skarpere i smagen. Det komplimenterede hinanden rigtig godt 🙂 Dog er det ikke noget, man kan spise ret meget af. Vi havde fået en god middag nogle timer forinden, og vi kunne knap nok spise en hel pandekage. Men alt i alt er desserten virkelig anbefalelsesværdig 😀
Læg husblassen i blød i en ½ liter koldt vand i en ½ time. Hak den hvide chokolade fint – jeg brugte en minihakker. Bring fløden i kog & tag gryden af varmen.
Efter 5 minutter hældes den varme fløde over den finthakkede chokolade & der røres, til næsten al chokoladen er smeltet. Vrid husblassen fri for vand og kom den direkte op i den lune fløde.
Når alt chokoladen er smeltet, passeres den gennem en sigte. Tilføj citron skallen og rør godt. Citroncremen afkøles i køleskab mindst 3 timer eller gerne til næste dag.
Bland mel & sukker & pisk godt med alle æggene. Smelt smørret på den pande, hvori pandekagerne skal steges. Pisk det smeltede smør & fintrevet frisk ingefær i.
Pisk til sidst mælken i, & pandekagedejen er klar til brug. Steg pandekagerne ved god varme på en tefalpande, der er ca. 25 cm i diameter.
Skær bund & top af citronerne. Lad citronerne stå på bunden & skær med en skarp kniv hele skallen af. Skær nu den “nøgne” citron i fileter ved hele tiden at skære langs lamellerne.
Den ½ vaniljestang flækkes på den lange led. Vaniljekornene skrabes ud med en lille kniv og mases sammen med en anelse af sukkeret med en paletkniv, således at kornene skilles ad.
Vaniljesukker, den tomme vaniljestang, sukker, halvdelen af citronfileterne og vand koges kort op, og jævnes med en anelse maizena udblødt i lidt vand. Confit’en skal kun jævnes en anelse med maizenablandingen – absolut ikke tykne. Lad confit’en koge en anelse, så den bliver jævnet. Tilsæt de resterende citronfileter og afkøl helt inden servering.
Confit’en kan opbevares på køl 2 – 3 dage.
200 g sukker smeltes over middel varme til gylden karamel. Pas på det ikke får for meget varme. Læg karamellen i skefulde på et stykke bagepapir og stryg massen ud med en paletkniv.
Læg alle de kolde pandekager ud på et bord. Pisk den kolde citroncreme luftig med en håndmikser & fordel den på pandekagerne. Stryg cremen tyndt ud med en paletkniv, så den dækker hele pandekagen.
Rul pandekagerne omhyggeligt sammen, læg dem på et fad med lige bund & dæk med film. Stil fadet i køleskab 1 – 2 dage indtil servering. Skær hver af de helt kolde citronpandekager i 2 meget skrå skiver – enderne bruges ikke.
Anret skiverne elegant oven på hinanden. Lun citronconfit’en en anelse og server straks.
Kategori(er): Desserter/Is, Gastronomi
Tags: citronconfit med vanillekorn, flormelis, glaskaramel, hvid chokolade- og citroncreme, Pandekagetårne, sukker
Ih det lyder lækkert… Hvor mange pandekager kom der ud af opskriften?
Hej Tine,
De smager også virkelig godt 🙂 Åhh det er meget lang tid siden, jeg har lavet dem, så kan desværre ikke huske, hvor mange pandekager, der blev ud af opskriften. Mener det var ca. 8 stk, men er ikke sikker.
Har lavet denne skønne opskrift flere gange og har nu også lavet til imorgen, men hvad kan man mon servere at drikke til? Noget bud?