Bamse og Kyllings allerbedste hjemmebagte Aske-boller

lørdag, d. 23. april, 2011

I dag har jeg bagt nogle længe-eftersøgte boller, nemlig de super gode Bamse og Kyllings allerbedste hjemmebagte Aske-boller, for de smager tivertifald helt vildt godt. Jeg fandt denne opskrift for mange år siden på tekst-tv, og i flere år var de familiens yndlingsboller – lige indtil en dag, hvor opskriften forsvandt. Den var simpelthen pist væk. Vi ledte, og vi ledte, men ingen steder var den at finde. Jeg afprøvede naturligvis mange andre opskrifter på boller, og da jeg måtte sande at opskriften var væk, brugte jeg imidlertid denne opskrift. Men det var ligesom om der manglede noget, og ingen kunne efter vores mening slå opskriften på Aske-bollerne.

Så skete der heldigvis det, at min mor fik ryddet op i sine mange opskrifter – og hvad lå derimellem, det gjorde opskriften på Aske-bollerne 😀 Så for at opskriften ikke skal blive væk endnu engang, måtte jeg jo hellere bage dem og ligge opskriften herind på bloggen 😀 Og som det store legebarn, jeg nu engang er, hører der selvfølgelig også et glas kakao til 😀

Jeg fik 13 store boller ud af denne opskrift, så man kan garanteret godt få et større antal boller.

Aske-boller

  • 50 g gær
  • 2 dl mælk
  • 100 g smør
  • 2 æg
  • 50 g sukker
  • En smule salt (ca. ½ tsk)
  • Ca. 500 g mel (jeg tager det altid på slump)
  • Evt. 1/2 tsk kardemomme
  • 1 æg til pensling

Glasur(kan undlades)

  • 200 g flormelis
  • 1 spsk stærk orangeade eller rød saftevand
  • 2-3 tsk vand
  • 4-5 dråber gul frugtfarve eller lidt pastafarve
  • 4-5 dråber rød frugtfarve eller lidt pastafarve

Fremgangsmåde aske-boller

Smuldr gæren i en skål.

Smelt smørret og kom mælken i, så væsken er lillefinger-varmt. Rør væsken godt ud i gæren.

Tilsæt herefter sukker, salt og æg, mens der røres godt rundt.

Rør lidt mel i af gangen, og tilsæt evt. kardemomme.

Ælt dejen, og lad den hæve et lunt sted i ca. 30 min. (evt. længere tid, da det afhænger af temperaturen på melet og gær-blandingen) til dejen har dobbelt størrelse, sådan at den giver efter, når man trykker den let i toppen (et godt trick jeg lærte, da jeg var i gang med at uddanne mig til køkkenassistent).

Form dejen til boller, og sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad dem efterhæve i ca. 40 min.

Pensel dem med æg, og bag dem i en 190 grader varm ovn i ca. 11-12 min.

Fremgangsmåde glasur

Rør i en skål flormelis med stærk orangeade, vand og gul frugtfarve/pastafarve. Massen skal være tyk.

Gør det samme med blot med rød frugtfarve/pastafarve.

Put lidt glasur på de afkølede boller.

Kommentarer

  1. Ikke at jeg tror at de kan slå min mors bolleopskrift, men jeg må da hellere afprøve dem, nu du giver dem så mange rosende ord med på vejen 😀

  2. Ha ha hvem ved 😀 Ej, det er selvfølgelig meget forskelligt, hvad man synes, der gør en bolle god. Noget af det jeg ligger vægt på, er at de er luftige, men samtidig også en form for svampet. Og det er lige præcis, hvad disse boller er :)

  3. Ej, hvordan får du de der billeder til at lege diasshow? Det ser HELT VILDT FEDT ud! Link? App? something…?

  4. Hej Hottie Von Dottie,
    Får lige af vide af kæresten (som står for alt det tekniske og designet), at det er et plugin til wordpress :)

  5. ah! Najs nok. Det skal jeg lige google tror jeg :-)

  6. Ja, prøv du at gøre det 😀

  7. De er simpelthen så skønne de boller. Jeg havde dog kun en halv pakke gær liggende og det blev de rigtig fine af. Så fremover tror jeg, at jeg vil “nøjes” med 25 gram gær.

    De er dog bedst på selve dagen hvor de er blevet bagt – men også sjældent at lov at ligge i flere dage.

  8. Hej Charlotte,
    Tak for tippet om mindre mængde gær. Må indrømme at jeg aldrig har forsøgt at ændre i opskriften, så måske det skal prøves engang :)

  9. Hej :-)

    Jeg har bagt dem flere gange og de er bare så gode :-)
    Og da jeg snart har fødselsdag, ville jeg gerne bage dem, men da jeg skal på arbejde tænkte jeg at jeg ville lave dejen om morgen, så den skal stå og hæve i ca 5-6 timer, hvor meget gær tror du jeg skal komme i???

    Tak :-)

    Hilsen maria :-)

  10. Hej Maria,
    Juni er en god måned at have fødselsdag i – og især på næste lørdag 😉 Åhh hvor meget gær, det er svært at sige. Jeg tror jeg ville tage 20 g gær – men har ikke lige prøvet det før.

  11. Ja det er en rigtig god måned at have fødselsdag i 😉
    oki hmm tror jeg skal lave en dobbelt portion, så måske 20 g. ialt ??? hmm jeg prøver og så vender jeg tilbage med svar :-)

  12. hmm må være ærlig og siger at det ikke gik sammen jeg ville med hævningen. :-/

  13. Hej igen Maria,
    Øv, havde håbet det ville lykkedes. Har som sagt ikke lige prøvet det før. Tak for tilbagemeldingen om ikke andet :)

floral decoration