lørdag, d. 6. november, 2010
Åhh Ris a la mande er altid godt, så nu hvor jeg fik lavet en omgang risengrød i går, og havde noget til rest, lavede jeg en omgang ris a la mande. Det blev dog den vilde af slagsen 😛Jeg brugte min sædvanlige opskrift på risengrød, og tilsatte så 50 g vilde ris. Når vi laver ris a la mande til juleaften tilsætter vi automatisk 1 flækket stang vanille. Men når vi bare får rester af risengrøden, bliver der i stedet for enten tilsat vanillesukker eller 1 stang vanille, når flødeskummet piskes til ris a la manden. Derudover har jeg ikke kommet mandler i i dag, men det plejer vi også at gøre juleaften. Dog bliver der altid tilsat en smule mandelessens 🙂
Som I nok har erfaret, så er jeg fan af det utraditionelle indenfor madlavning. Derfor valgte jeg også at lave en appelsinsirup med vanille og chili som tilbehør i stedet for kirsebær- eller jordbærsauce. Den er simpelthen SÅ lækker, og får automatisk ris a la manden til at virke mindre jule-agtig. Derfor kan man også få denne dessert på andre tidspunkter af året end kun lige i december måned 😀
Siruppen er i øvrigt meget velegnet til at marinere kyllingefilter i. Har jo eksperimenteret lidt, og fundet frem til, at det er den opskrift, der minder mest om appelsin- og chilisaucen fra Morten Heiberg.
Flæk vanillestangen, og skrab kornene ud af den. Både korn og vanillestang kommes i en gryde sammen med de øvrige ingredienser og koges ved svag varme i ca. 20 min. Vanillestangen fjernes, og siruppen hældes på glas og stilles til afkøling.
Siruppen kan opbevares i køleskab i ca. 14 dage.
Flødes piskes stiv med vanillekorn (hvis ikke de er kogt med sammen med vanillestangen i risengrøden) sammen med lidt sukker.
Vend den afkølede risengrød i flødeskummet, og tilsæt en smule mandelessens. Evt. tilsæt smuttede, hakkede mandler.
Server ris a la manden med appelsinsiruppen til.
Kategori(er): Desserter/Is, Gastronomi
Tags: appelsinsirup med vanille og chili, december, dessert, Jordbærsauce, jul, kirsebærsauce, utraditionel, Vild ris a la mande