Sprød og saftig flæskesteg med timiangrøntsager

tirsdag, d. 14. april, 2015

Sprød og saftig flæskesteg med timiangrøntsager

At spise flæskesteg med sovs, rødkål og kartofler er nok noget de fleste danskere kender til, men flæskesteg behøver ikke altid at være versionen hvor man nærmest ikke kan gå bagefter af mæthed. Nej, det kan sagtens lade sig gøre at lave en flæskesteg mere let og forårsagtig. Vi havde en flæskesteg tilovers fra julen, og synes det var på tiden at få den anvendt nu. Jeg lavede derfor noget lækkert grøntssagstilbehør, som jeg bare er helt vild med. Har lavet tilbehøret med timiangrøntsagerne nogle gange efterhånden. Det er mange, mange år siden jeg lavede den første gang, og kan desværre ikke huske, hvor opskriften er fra. Det smager lige godt hver gang, og er et super alternativ til en lettere version af flæskestegen.

Der er mange måder at lave flæskesteg på. Noget af det jeg personligt synes er allermest vigtigt i forhold til sprøde svær, er at ridse sværene rigtig godt – så meget at der næsten bliver ridset ned til kødet – men også kun næsten 😉 En flæskesteg er oftest slet ikke ridset nok, når man køber dem i butikkerne. Dernæst er det vigtigt at krydr godt med salt mellem hver svær, og sidst men ikke mindst skal der gang i ovngrillen i de sidste minutter.

Nedenstående opskrift rækker til ca. 4 personer.

Flæskesteg

  • Groft salt
  • 1 svinekam med ridset svær (ca. 1½ kg)
  • Vand

Sovs til flæskesteg (til 1 liter)

  • 60 g blødt smør
  • 50 g hvedemel
  • Sprød og saftig flæskesteg med timiangrøntsager
  • Lidt vand til at spæde op med – normalvis bruger jeg vandet fra kartoflerne
  • ½ tsk sukker (evt. lidt mere)
  • Salt og peber
  • Kulør

Timiangrøntsager

  • Lidt olie
  • 6 flækkede gulerødder skåret i skrå skiver (ca. 300 g)
  • 4 porrer i skrå ringe (ca. 300 g)
  • 2 uskrællede æbler i både
  • Ca. 75 g grofthakkede svesker
  • 50 g grofthakkede valnøddekerner
  • ½ dl friske timianblade
  • 1½ tsk groft salt
  • Peber

Fremgangsmåde

Rids flæskestegen godt, så der ridses næsten ned til kødet. Kom godt med salt ned mellem sværene. Læg stegen i en bradepande – støt den evt. med sammenkrøllet alufolie så stegen ligger lige. Kom vand i bradepanden, så stegen er ca. 2 cm. dækket af vand.

Steg svinekammen midt i ovnen ved 150 grader til den er ca. 70 grader – det tager ca. 1 ½-2 timers tid alt afhængig af størrelse.

Når flæskestegen når en temperatur på ca. 70 grader, hældes stegeskyen fra, og gemmes til sovsen. Sæt ovnen på grill, og grill flæskestegen de sidste minutter indtil flæskestegen når en temperatur på ca. 75 grader. Elsker de poppede flæskesvær, som grilningen giver – det går stærkt, så vær over stegen hele tiden.

Lad stegen hvile i ca. 10-15 minutter, så saften trækker sig ind i kødet.

Nu laves timiangrøntsagerne og sovsen.

Varm olien op i en sauterpande ved kraftig varme, og svits gulerødderne i ca. 4 min. Tilsæt porrer og svits i ca. 1 min. Tilsæt æbler, svesker, valnødder, timian, salt og peber og svits i yderligere ca. 5-10 min. Smag til.

Når grøntsagerne sauteres forberedes sovsen.

Si stegeskyen, så snask sorteres fra. Smelt smørret i en gryde, og tilsæt melet. Hæld stegeskyen ved, pisk godt og tilsæt evt. lidt vand hvis sovsen bliver for tyk – eller man ikke vil bruge al stegeskyen. Bring sovsen i kog, og smag til med salt, peber og en smule sukker, hvis smagen skal fremhæves. Tilsæt en smule kulør.

Skær flæskestegen ud, og server den med timiangrøntsagerne og den brune sovs.

floral decoration