tirsdag, d. 27. august, 2013
Vi har nu boet lige lidt over et helt år i huset, hvilket betyder at vi har udnyttet alle havens lækre ting – heriblandt vores store blommetræ, som har virkelig mange, gode, søde gule blommer på. Jeg har indtil videre frosset 1½ kg ned, og de resterende 400 g, som var modnet, er blevet lavet til denne lækre blommemarmelade med vanille og et twist af kanel.
Det er en opskrift jeg fandt hos Piskeriset sidste år, men fuglene nåede at spise de få blommer der var på træet. Så i år måtte jeg hellere komme i gang, inden de blev spist igen. Mit første indtryk var at den smagte lige rigeligt at kanel, men efterhånden som den blev kold, og serveret på lyst brød, gled kanelsmagen lidt i baggrunden. Som altid med marmelade afhænger mængden af sukkeret af frugtens sødme. Jeg skar derfor lidt ned på sukkeret, og tilsatte kun saften fra ½ citron i stedet for en hel. Vores blommer gad desværre ikke sådan rigtigt at koge ud, så jeg valgte at blende marmeladen lidt – ikke for meget, bare lige lidt, så massen blev mere ensartet. Tilsatte også en smule geleringsmiddel, men man skal igen lige tage dette med et gran salt og prøve sig frem med de blommer man enten har købt eller har i egen have.
Er helt vild med denne blommemarmelade ovenpå lyst brød fx lune boller eller lunt franskbrød med lidt smør under.
Jeg fik ca. 1½ glas af 2 dl ud af denne portion.
Blommerne hældes i en gryde sammen rørsukker, vanillekorn + stang, og de to kanelstænger.
Lad det koge op – jeg tilsatte ingen væske, da der bl+ev dannet ret meget væske i løbet af en 5 minutters tid.
Lad det småsimre i ca. 10-15 minutter.
Tag kanelstænger og vanillestangen op, og rør lidt Melatin i til marmeladen har en passende tyk konsistens. Husk at marmeladen bliver tykkere, når den er afkølet.
Hvis blommerne ligesom mine ikke rigtigt koger ud, blend herefter lidt – men ikke for meget.
Rør derefter citronsaften i marmeladen, smag til.
Hæld den varme marmelade i skoldede glas med lidt Atamon, og stil dem på køl.