Luksus udgaven af Bedstefars Skæg med æbler og marcipan

lørdag, d. 26. marts, 2016

Luksus udgaven af Bedstefars Skæg

Utroligt nok, så er der faktisk flere af de meget klassiske kager, jeg jeg aldrig prøvet at bage. Én af dem er Bedstefars Skæg. Det er en kage, som godt kan virke lidt tør i bunden, og da jeg besluttede mig for at bage kagen til kollegaerne på arbejdet, skulle den jo være ekstra lækker og svampet til dagen efter. Jeg gik i gemmerne og fandt ud af, at vi havde lidt rester af macipan liggende. Det trængte til at blive brugt, og hvilken bedre anledning kan man finde. Derudover tilsatte jeg to revne æbler.

Det gjorde virkelig underværker. En super lækker, svampet Bedstefars Skæg. Jeg sigter hindbærmarmeladen inden, så kernerne sorteres fra. Jeg er personligt ikke særlig vild med hindbærkerner, synes de er vældig trælse – men jeg elsker den friske hindbærsmag. Og for at gøre lidt ekstra ud af anretningen, stak jeg små kager ud af den ellers så klassiske og kedelige bradepandeform. Små tiltag, der får en ganske almindelig opskrift fra Amos Bagebog til at syne og smage som en luksus-udgave af Bedstefars Skæg.

 Dej

  • 400 g mel
  • 250 g smør
  • 300 g sukker
  • 1 tsk bagepulver
  • 4 æggeblommer
  • 2 ½ dl mælk
  • 2 skrællede, revne æbler
  • 75 g revet marcipan

Fyld

  • Ca. 225 g hindbærmarmelade (kørt igennem en si, så kernerne sorteres fra)

Marengs

  • 250 g sukker
  • 4 pasteuriserede æggehvider
  • ½ tsk eddike

Fremgangsmåde

Blødgør smør og rør det godt sammen med sukkeret. Tilsæt æggeblommerne én ad gangen.

Bland bagepulver og mel sammen og tilsæt det sammen med mælken. Tilsæt nu revet marcipan og de to revne æbler. Rør til dejen er ensartet.

Kom dejen i en bradepande (ca. 25 x 35 cm) beklædt med bagepapir, og bag kagen i ca. 20 minutter i en 200 grader varm ovn.

Mens kagen bages, laves fyldet.

Pisk æggehvider stive, og tilsæt eddike og sukker lidt ad gangen til en tyk marengs. Marengsen skal være glat og skindende.

Når kagen er bagt, smøres hindbærmarmeladen ud på den varme kage. Fordel herefter marengsen over fyldet, og drys med en anelse sukker henover marengsen.

Bag straks kagen færdig med samme temperatur i ca. 10 minutter eller til marengsen er gylden.

Lad kagen afkøle helt, inden den stikkes ud med runde forme.

floral decoration