Italiensk hvedebrød med hyldeblomst

lørdag, d. 15. januar, 2011

Efter at være blevet inspireret af Piskeriset og hendes rugbrød med hyldeblomst, fik jeg lyst til at lege lidt med idéen om hyldeblomstsaft i en slags hvedebrød a la boller eller franskbrød. Jeg valgte at afprøve det på nogle italienske hvedebrød fra bogen Den store let og lækkert kogebog.

Jeg var lidt usikker på, hvor meget hyldeblomstsmagen vil smages igennem i brødet, så jeg tog halvt vand og halv hyldeblomstsaft. Resultatet blev at man faktisk ikke smager hyldeblomstsmagen, hvilket jeg er lidt ærgerlig over. Så næste gang sker der vidst ikke noget ved at erstatte alt vandet med hyldeblomstsaft.

Derudover var brødet også anderledes, end jeg havde forventet. Havde håbet på et  brød a la ciabatta, men det her brød er ret tungt i det. Men når det så er sagt, så er det et godt madbrød uden de store overraskelser. Synes især det er velegnet til at bruges som en lille appetitvækker, hvor brødet skæres i skiver og dybes i en god olie sammen med lidt mørk balsamicoeddike.

Originalopskriften til 3 brød er denne:

  • ½ l lillefingervarmt vand (evt. udskift det med ½ l hyldeblomstsaft)
  • 50 g gær
  • 1 spsk salt
  • 1 tsk honning (jeg brugte sirup, da det var det, vi havde)
  • 1 spsk olivenolie
  • 100 g groft durummel eller grahamsmel
  • Ca. 650 g pizzamel eller italiensk hvedemel (tipo 00)
  • Olivenolie til pensling

Fremgangsmåde

Smuldr gæren og gør den ud i vandet.

Tilsæt salt, honning og olie. Kom durummel og det meste af pizzamelet i.

Tilsæt mel under æltningen, til dejen slipper skålen. Ælt dejen blank og smidig.

Gnid dejen med lidt olie og læg den i skålen. Dæk skålen til og lad dejen hæve til det dobbelte, ca. 1 time ved stuetemperatur.

Form dejen til 3 store kulger og læg dem på en plade beklædt med bagepapir.

Efterhæv brødene tildækket ½ time ved stuetemperatur.

Pensl brødene med olie, og sæt dem i en 200 grader forvarmet ovn i ca. 20 min.

Køl brødene lidt af på en rist, og bræk dem fra hinanden.

Kommentarer

floral decoration