Fantastisk lækkert og svampet rugbrød med øl, kærnemælk og masser af kerner

fredag, d. 30. september, 2011

I dag havde jeg min ugentlige fridag, da jeg kun arbejder hver 4. fredag. Derfor stod dagen på bagning af et fantastisk lækkert og svampet rugbrød med øl, kærnemælk og masser af kerner 😀 Holdt da helt op det var godt altså 😀 Før i tiden har jeg ikke været vild med hjemmebagt rugbrød. Synes altid de har smagt sådan lidt mærkeligt – dem jeg har smagt i hvert fald. Men da jeg fik en opskrift af en af mine tidligere kollegaer, måtte jeg selvfølgelig selv afprøve den.

Denne opskrift på rugbrød indeholder ikke surdej, hvilket gør den endnu nemmere at lave. Og så smager det altså virkelig fantastisk – ja jeg har faktisk gået og smug-spist lidt inden aftensmaden. For når det er helt nybagt så smager det altså bare MUMS 😀

Det har en lidt mere sød smag end det rugbrød, man køber. Men det er jo altså ikke fordi at der er ret meget sirup/sukker i dejen, så det er ikke det, der gør det. Derudover er kærnemælken med til at gøre det lækkert og svampet 😀

Denne opskrift giver 2 mindre forme rugbrød.

Rugbrød

  • 1 almindelig øl
  • 300 g solsikkekerner
  • 50 g hørfrø
  • 50 g femkornsblanding
  • 50 g grove rugkerner
  • 2 pk gær
  • 1 l kærnemælk
  • 500 g rugmel
  • 300 g grahamsmel
  • 4 tsk salt
  • 2 spsk sirup

Pynt

  • Lidt sesamfrø

Fremgangsmåde dag 1

Bland solsikkekerner, hørfrø, femkornsblanding og de grove rugkerner sammen med 1 øl, og lad det stå natten over og trække.

Fremgangsmåde dag 2

2 pakker gær opløses i næsten 1 l kærnemælk.

Tilsæt salt, sirup og de mange kerner fra dag 1, og rør det godt ud.

Bland rugmel og grahamsmel i blandingen, og hæld dejen i en rugbrødsform, som fyldes ¾ op.

Drys en smule sesamfrø over rugbrødene for synets skyld.

Bages ved 175 grader i ca. 90 min. i en almindelig ovn (ikke varmluft) eller til det er gennembagt.

Kommentarer

  1. Hej, tror du man kan lave det med surdej istedet for gær?

  2. Hej Eva,
    Jeg har ikke ret meget erfaring med at bage rugbrød selv, så må desværre være dig et svar skyldigt, idet jeg ikke ved om man kan lave lige denne opskrift med surdej i stedet for. Men det er da et forsøg værd, hvis du har lidt surdej tilovers 😀 Du må meget gerne melde tilbage, hvis du får det afprøvet 🙂

  3. Vildt dårlig opskrift. Kan ikke anbefales

  4. Hej Linse,
    Træls at det ikke var noget for dig, håber du finder lykken med en anden opskrift 🙂 Du har måske en, du allerede vil anbefale?

  5. Hej
    Vil bare sige, at vi nu næsten har spist os igennem to helt forrygende rugbrød. Jeg valgte her første gang at bruge surdej og det er lykkes rigtig godt. Så det kan man altså godt.
    Vil lige tilføje at jeg skiftede grahamsmel ud med den nye fuldkornshvede fra Amo. Mest fordi jeg bliver nemt træt af grahamsmel og havde det heller ikke og så har det fungeret godt i andre rugbrød med at bytte.
    Jeg kom bagepapir i mine forme for de er ret gamle.
    Sætter anden omgang i gang i dag.
    Tak for en spændende blog.
    Venlig hilsen
    Gurli

  6. Hej Gurli,
    Dejligt at vide, at man også kan lave rugbrødet på surdej. Jeg kan personligt bedst lide hjemmelavet rugbrød uden surdej, men det er rart at vide, at man godt kan bytte det lidt ud, hvis man får lyst 🙂

    Og det var da så lidt – kun rart at nogle gider at læse med 🙂

  7. Hej Carina.
    jeg har prøvet at bage efter din opskrift og synes det er noget helt fantastisk brød. Det eneste jeg er lidt træt af er at det alt for nemt falder fra hinanden, så det er nærmest umuligt at skære en skive.. vil høre om det er mig der måske har lavet en fejl eller om det bare er sådan det er ? Hilsen Mette

  8. Hej Mette,
    Jeg har desværre også selv lidt samme problem. Jeg lånte engang min farmors elektriske kniv, og det gjorde underværker i forhold til at skære tyndere skiver af brødet. Det var meget nemmere. Har også hørt om flere, når de bager rugbrød, at de dækker brødet til med fx et viskestykke i et døgns tid, og først herefter skærer skiver af brødet. Så tænker måske en kombination af disse to ting, kan afhjælpe problemet lidt. Jeg skærer i øvrigt hele brødet i stykker, når jeg bager det, og fryser det, vi ikke bruger her og nu.

  9. Hej
    Har samme problem med at skære det, super ærgeligt og det kan godt gøre at jeg må droppe at bage det for der er for meget spild 🙁
    Nogen tips til at afgøre når det er færdigbagt? Det får jo hurtigt en skorpe som ligner færdig 🙂

Afgiv en kommentar

You must be logged in to post a comment.

floral decoration