En forårsklassiker – rabarbertærte med creme fraiche

søndag, d. 31. maj, 2015

Rabarbertærte med creme fraiche

Netop nu er det højsæson for rabarber, og efter vi plantede et par rabarberplanter i vores have sidste år, var det nu endelig blevet tid til at udnytte denne skønne og lækre grøntsag. Jeg havde derfor nøje planlagt at de skønne hjemmeavlede jordbærrabarber skulle bruges til denne lækre forårsklassiker af en rabarbertærte.

Opskriften har jeg i sin tid fundet hos FoodFanatic. Og der er egentlig ikke så meget andet at sige til den, andet end at den emmer af forår og smager fantastisk. Ja selv min mand, som ikke er rabarber-fan kunne godt klemme et par stykker ned.

Tærten blev serveret med creme fraiche – fordi creme fraice bare er godt i store mængder til sådan en kage 😀 Mængden af sukker og vanillekorn var tilpas, så rabarberne ikke var sure.

Tærten kan også serveres med lidt vanilleis, hvis man hellere vil have denne variant. Til nogle tærter bliver der også serveret flødeskum til, men det synes jeg personligt ville blive for vammelt til denne type tærte.

Dejen

  • 225 g smør
  • 50 g sukker
  • 2 æg
  • 350 g mel

Fyldet

  • 700 g rabarber (hvilket svarer til ca. 1 bundt, som man kan købe i fx Føtex/Bilka – jeg brugte jordbærrabarber fra egen have)
  • 140 g sukker
  • 1½ spsk kartoffelmel
  • Kornene fra 1 stang vanillestang
  • 1 æg til pensling

Tilbehør

  • Creme fraiche eller vanilleis

Fremgangsmåde

Bland smør og sukker sammen til en ensartet masse. Kom herefter æggene i og pisk grundigt, til massen er cremet og hvidt i det. Hæld gradvist melet i, mens der fortsat piskes.

Hæld dejen ud på et bord og ælt den sammen til kugle, som pakkes ind i film. Lad dejen hvile på køl mindst en time – eller gerne natten over.

Opvarm ovnen til 180 grader. Jeg bruger altid alm. ovn, når jeg bager, da resultatet bliver langt bedre end i en varmluftsovn.

Rens rabarber, og skær dem i cirka 2 cm store stykker. Bland sukker med kartoffelmel og kornene fra en stang vanille. Mas evt. vanillekornene ud med lidt sukker, så de skilles fra hinanden.

Rul cirka halvdelen af dejen ud på et meldrysset bord, og kom den i en smurt tærteform. For at få en pæn lige kant, rulles kagerullen over tærteformens kant, og den resterende dej rulles af.

Kom rabarber ovenpå tærtedejen, og fordel til sidst sukkeret over.

Rul den resterende dej ud og skær 8 lange dejstrimler af ca. 1 cm tykkelse – læg de første 4 dejstrimler over rabarberne på langs, og flet herefter dejlåget lidt af gangen med de resterende 4 dejstrimler på tværs. Jeg havde en del dej tilovers, så man kan evt. fryse resten ned.

Pisk ægget og pensl dejen. Bag tærten midt i ovnen i cirka 45 – 55 minutter. Dæk evt. med et stykke sølvpapir, når den er gylden.

Afkøl kagen, og server den med cremefraiche eller vanilleis.

floral decoration