Rødvinsmarinerede pærer med vanilleis, krystalliseret hvid chokolade og sprøde mandel-tuile

onsdag, d. 30. december, 2015

Rødvinsmarinerede pærer med vanilleis, krystalliseret hvid chokolade og sprøde mandel-tuile

Nytårsaften står for døren, og det blev endnu engang tid til et lille eksperiment fra min side. For mange, mange år siden fandt jeg en spændende opskrift i en avis på nogle rødvinsmarinerede pærer. Opskriften har været gemt af vejen, men dukkede tilfældigvis op, da jeg ledte efter idéer til årets nytårsdessert. Manden vil nu egentlig allerhelst have is og kage, hvor jeg derimod gerne vil prøve lidt andre ting. Vi får ingen kage i denne omgang, men til gengæld er der købt to liter is, som vi skal spise sammen med disse rødvinsmarinerede pærer.

Jeg kan allerede fornemme, at på trods af at jeg ikke drikker vin (hverken rødvin eller hvidvin), så er jeg ret så vild med disse pærer. Pærerne bliver kogt i en lage af forskellige krydderier bl.a. nelliker og timian, samt solbærsaft og selvsagt rødvin. Lagen bliver kogt ind til en tynd, tynd sirup – den er let krydret, og sur/sød samtidig. Faktisk smager lagen ikke særlig meget af rødvin, her er det mere solbærsaften der rent faktisk skinner igennem rent smagsmæssigt. Så alt i alt en dejlig lækker dessert venter forude.

Jeg forsøgte at lave en omgang krystalliseret hvid chokolade, ud fra en opskrift fra Chocolat På trods af, at det var første forsøg, blev det egentlig ret vellykket.

De sprøde mandel-tuile har jeg lavet før i form at hasselnøddekurve. Jeg lavede kun 1/3 af opskriften.

Opskriften på de rødvinsmarinerede pærer rækker til 6 personer.

 

6 forholdsvis faste conference pærer

1 citron

½ dl solbærkoncentrat/solbærsaft

4 dl rødvin

125 g rørsukker

4 hele peberkorn

2-3 friske stængler timian

Ca. 2 knsp stødt nelliker

 

25 hvid chokolade

25 g sukker

25 g vand

 

Tilbehør

Vanilleis

Mandel-tuile

 

Fremgangsmåde

Skræl pærerne, men lad stænglen blive på – det ser lidt mere præsentabelt ud. Skær lidt af bunden af pærerne, så de kan stå oprejst uden at vælte.

Vend pærerne i lidt af citronsaften, så de ikke bliver mørke/brune.

Fordel og bland solbærsaft, rødvin, sukker, peberkorn, timian, nelliker og resten af citronsaften i en gryde – læg herefter pærerne i.

Lad pærerne og rødvinslagen få et opkog, og lad det hele småsimre i 15-20 minutter, indtil pærerne er møre.

Tag pærerne op i et ovnfast fad eller lignende, og lad lagen koge videre i yderligere 15-20 minutter. Fordel herefter lagen over pærerne, og lad det afkøle helt.

Herefter forberedes den krystalliserede hvide chokolade.

Smelt chokoladen over vandbad.

Varm herefter sukker og vand op til det har en temperatur på 136 grader.

Når sukkermassen har nået temperaturen på 136 grader, piskes den over den smeltede hvide chokolade.

Fordel herefter massen ud på noget bagepapir – spred massen ud i nogle mindre klumper. Afkøl herefter klumperne. Hvis klumperne er for store, kan de nulres mindre efter afkøling.

Server de afkølede pærer med vanilleis, lidt sirup, en mandel-tuile og pynt med den krystalliserede hvide chokolade, samt evt. lidt timianstilke.

floral decoration