Valnøddebrød med honning og grahamsmel

lørdag, d. 14. august, 2010

For lidt tid siden, så jeg at Bitten havde bagt nogle super lækre valnøddebrød. Jeg havde så lyst til at afprøve denne opskrift i dag.

Holdt da op, de blev altså gode 😀 Altså for det første hæver de helt vildt, så man får 2 kæmpestore brød ud af dem. For det andet, så har de en virkelig lækker konsistens. Fordi at der er kærnemælk i brødet, bliver det mere sådan svampet i det. Det virker overhovedet ikke tørt på nogen måde. Jeg er ret sikker på at brødet mætter ret meget, da der er en del grahamsmel i.

Jeg havde sådan lidt en frygt for, hvordan brødet ville smage, da der er valnødder i. Valnødder og mig er ikke et særlig stort hit, da jeg synes, de er for bitre i smagen i forhold til andre nødder. Jeg må dog sige, at her kommer valnødderne virkelig til sin ret, på den gode måde. Jeg kunne ikke smage den bitterhed, som valnødderne plejer at smage af.

Det er virkelig et par brød, der absolut kan anbefales at få afprøvet – især da brødene jo er et sundt brød med grahamsmel i :) Man kan herudover med fordel også komme lidt hele græskarkerner i :)

  • 4 dl lunken vand
  • 50 g gær
  • 3 spsk honning
  • 1 spsk salt
  • 2 dl kærnemælk
  • 2 tsk fennikelfrø (Jeg undlod at bruge dem, da de ikke var at finde blandt mine mange krydderier)
  • 75 g valnødder
  • 300 g grahamsmel
  • ca. 700 g hvedemel (Tager altid melet på slump, for at have føling med mætheden i dejen)

Fremgangsmåde

Rist valnødderne let på en tør, hed pande, til de dufter. Lad dem afkøle lidt og hak dem groft.

Opløs gær, honning og salt i det lunkne vand og tilsæt kærnemælken. Stød fennikelfrøene let i en morter eller elektrisk kaffemølle.

Tilsæt fennikel, de hakkede valnødder samt melet, og ælt dejen grundigt, til den er fast og smidig.

Stil dejen overdækket på et lunt sted og lad den hæve til dobbelt størrelse, ca 1 time. Slå dejen ned, ælt den igennem og form den til 2 brød.

Læg brødene på bageplade med bagepapir, drys dem med hvedemel og snit dem på kryds og tværs med en skarp kniv.

Lad brødene efterhæve 20-30 minutter.

Bag brødene i ovnen ved 200 grader i ca. 30-40 minutter, til de er gyldne og lyder hult, når du banker dem i bunden.

Kommentarer

  1. Nu har jeg lavedt det 2 gange, og efter de 40 min er de slet ikke bagt..

  2. Hej Annie,
    Jeg plejer som regel ikke at have problemer med det. Brødene er ikke tørre, men tværtimod ret klæde i det, selvom de er færdigbagt. Har du husket at banke dem under bunden, for at høre om de lyder hult? Det er altid en god idé at tjekke det på den måde, da bagetider svinger rigtig meget alt efter ovntype. Og ellers er det bare at give brødene noget længere tid, hvis ens ovn ikke varmer så hårdt. Bagetider er altid cirka-tider (uanset om det er brød eller kager), og skal derfor tages med et gran salt :)

  3. Så har jeg lige bagt brødene, og prøvesmagt. Det er noget af det lækreste, jeg længe har bagt. Tusinde tak for en super go´ opskrift 😉

    Hilsen Birgit

  4. Hej Birgit,
    Super dejligt, at det blev en succes – det er også vores favorit-madbrød herhjemme 😀

  5. super nem opskrift at følge, og rigtig lækkert brød. bagte det første gang igår og det blev super.. Kan bestemt anbefales også som 1.gangs bagende som mig (af valnøddebrød) :)

  6. Hej Christina,
    Dejligt at det blev en succes :)

  7. Virkelig godt brød. Fennikelfrø kan anbefales, giver en pikant smag. Glæder mig til at bage næste omgang snarest.

  8. Hej Gitte,
    Nu har jeg selv endelig fået købt fennikelfrø, så tror faktisk også jeg vil afprøve det med dem næste gang :)

  9. Brødet bliver også rigtig lækkert, hvis man i stedet for 700 g hvedemel bruger 50/50 hvedemel og fuldkornshvedemel. :)

  10. Hej Tanja,
    Lækkert, at man også kan skifte nogle af ingredienserne lidt ud :)

floral decoration