Rugbrødslagkage på sommerudflugt med jordbær-citrus creme og et strejf af lavendel

søndag, d. 26. juni, 2011

I anledning af min fødselsdag i onsdags, blev den fejret af familien i går. Nu er det jo højsæson for jordbær, så hvorfor ikke benytte disse fantastiske, og meget velsmagende bær til en lækker kage? 🙂 Derfor lavede jeg denne Rugbrødslagkage på sommerudflugt med jordbær-citrus creme og et strejf af lavendel til gæsterne.

Opskriften på cremen har jeg fra min mor. Hun samlede på et tidspunkt på sådan nogle små opskrift-kort, og det er netop der opskriften på cremen er fra. Vi har efterhånden lavet den flere gange, og den er lige lækker hver gang. Man kan benytte alle mulige slags bær – vi har dog stor succes med optøede, frostne hindbær og friske jordbær. Det er simpelthen bare så lækkert, og smager virkelig af sommer.

Som bund valgte jeg af afprøve en opskrift fra bogen Stop spild af mad. Det blev opskriften på en rugbrødslagkage, der stod for tur. Bundene var super lækre, og giver sådan en dejligt anderledes twist med smagen og konsistensen af ristet rugbrød.

Dog havde jeg en del problemer med at få bundene op i hel tilstand efter end bagning, og kan ikke helt finde ud af om de skulle have været marengs-hårde, eller sådan lidt bløde i det – som de var. Hvis man vil have bundene marengs-hårde, så skal bagetiden forøges væsentligt. Men bundene smagte uden tvivl super lækkert, specielt sammen med jordbær-citrus cremen. Mums 😀

Mine forældres have står i fuld flor med blomster, så jeg valgte at pynte denne lagkage med lidt frisk lavendel – det gør kagen ligesom lidt mere festlig og sommerlig at se på 🙂

Denne kage rækker til ca. 8 personer.

Rugbrødslagkage-bunde

  • 6 æggehvider
  • 350 g lys muscovadosukker
  • 300 g rugbrød (jeg tog bare en pakke af det billigste uden alt for mange kerner)
  • 1 tsk bagepulver

Jordbær-citrus creme

  • 3 æggeblommer
  • 100 g sukker
  • reven skal af 1 citron
  • 2 spsk citronsaft
  • 2½ dl piskefløde
  • 500 g jordbær (kan erstattes med andre bær – optøede, frostne hindbær er super godt)

Pynt

  • Hele jordbær
  • Evt. lidt frisk lavendel

Fremgangsmåde rugbrødslagkage-bunde

Riv rugbrødet fint – alternativt blend det i en foodprocessor.

Rist rugbrødet på en pande med 100 g af sukkeret, til det er smeltet, og rugbrødet er ristet. Rør hele tiden, og pas på at det ikke brænder på. Køl det af.

Pisk æggehviderne sammen med de sidste 250 g sukker til en meget luftig, stift lysebrunt skum.

Bland den afkølede rugbrødsblanding med bagepulveret, og vend det i æggehviderne.

Bred dejen ud på to bageplader beklædt med bagepapir. Bag ved 150 grader i ca. 30 min., til bundene er tørre og sprøde i kanten. (Her kan det måske være en god idé at give bundene lidt længere tid i ovnen).

Køl dem af, og prøv at skær 4 lange baner pr. plade af rugbrødsbundene. Jeg kunne ikke få bundene op i hel tilstand, så det kan godt være lidt af et fedte-arbejde – måske det ville hjælpe med at forlænge bagetiden.

Fremgangsmåde jordbær-citrus creme

Æggeblommer, sukker, citronskal og citronsaft kommes i en kasserolle, og varmes over vandbad. Rør i cremen til den bliver tyk, ca. 10 min. Afkøl den til den næsten er helt kold (lillefingervarmt).

Fløden piskes stiv (hvis der bruges optøede, frostne hindbær skal flødeskummet piskes mere stift end ved friske jordbær), og bland den i citroncremen.

Skyld jordbærrerne og skær dem i kvarte, og bland dem i cremen – tag evt. nogle hele fra til pynt.

Fordel jordbær-citrus cremen lagvis med rugbrødsbundene, så det bliver til en lagkage, og dekorer med lidt friske hele jordbær, samt evt. lidt frisk lavendel.

Kommentarer

  1. Kære Kinna! Det ser fantastisk ud – hvor er du bare dygtig!

    Dejligt at du kunne blive inspireret af vores bog, det er vi glade for.

    Jeg har straks sat linket til din Rugbrødslagkage i vores gruppe:
    http://www.facebook.com/group.php?gid=21785928859&v=wall

    Forsat en god aften og god kamp mod madspild.

    KH
    Selina Juul

  2. Hej Carina,

    Super lækkert – den må jeg prøve!

    P.S. Et lille ønske fra mig: At du sætter et billede af det færdige resultat ind som det allerførste i dit blogindlæg – det vil helt sikker motivere mange til at læse dine gode indlæg – og jeg scroller altid ned i bunden først – og så læser jeg indlægget bagefter, hvis jeg syntes resultatet er lækkert 😉

    Håber du vil tage det til dig 🙂 Keep up the good job!

  3. Hej Selina,
    Mange tak 😀 Og mange tak for linket til jeres FB-gruppe 🙂

  4. Hej Lisa,
    Mange tak 😀 Michael har faktisk længe snakket om at få sat et andet billedegalleri ind, det er bare ikke kommet så vidt endnu. Men indtil da kunne man måske godt lave omvendt rækkefølge 🙂 Tak for tippet 🙂

  5. Det var også rigtig lækkert 😀

floral decoration