Lækker, cremet koldskål uden æg med strejf af appelsin

søndag, d. 30. maj, 2010

I går rockede hele Herning, da der var Herning Rocker 2010. Vi var selvfølgelig også lige en tur derude, hvorfor aftensmaden også skulle være nem i dag pga. trætheden fra i går. Selvom vejret ikke lige var det bedste til det, var det nu dejlig lækkert alligevel. Vi besluttede os for at få hjemmelavet koldskål uden æg med et strejf af appelsin. Det er egentlig en opskrift jeg har fra folkeskolen af, men den bliver flittigt brugt hver sommer. Synes absolut det er den bedste koldskål, jeg har smagt, hvorfor den selvfølgelig også går igen år efter år.  Den er virkelig lækker og cremet og super nem at lave, og så er den uden æg.

For at koldskålen får det ekstra pift, kommes lidt appelsinsaft,  samt et par appelsinskaller i 5-10 min.  Det giver et super lækker smag. Man kan selvfølgelig sagtens undlade appelsinen, hvis man ikke lige har sådan en i huset eller noget appelsinjuice. Jeg synes blot smagen bliver langt bedre af tvistet med appelsinsaften- og skallen.

Opskriften er beregnet til 4 personer.

  • 6 spsk sukker
  • 6 spsk cremefraiche
  • 6 dl ymer
  • ½-1 l kærnemælk (alt afhængig af hvor tyk, den skal være)
  • 2 tsk vanillesukker
  • 1 appelsin (saft og et par skaller) (Kan undlades)

Fremgangsmåde

Rør sukker og cremefraiche sammen i en skål. Tilsæt ymer, kærnemælk og vanillesukker. Hvis appelsinsmagen ønskes tilsættes her saften fra 1 appelsin, og der skæres et par tynde skiver appelsinskal (uden det hvide) som lægges i koldskålen. Lad koldskålen trække i 5-10 min. med appelsinskallen i. Smag gerne på det med jævne mellemrum, så koldskålen ikke når at blive bitter af at appelsinskallen har trukket for længe.

Serveres med kammerjunker, tvebakker eller frisk frugt på.

Kommentarer

  1. Jeg har købt ind til at lave den :) Har aldrig prøvet koldskål uden æg.

  2. Så håber jeg, du kan lide den 😀

  3. Jeg plejer at bruge følgende i koldskål uden æg:

    1 liter kærnemælk
    0,4 – 0,5 liter ymer
    1,5 – 2 dl fløde
    1 spsk vaniliesukker
    ca. 3 spsk sukker, (efter behov)
    Kan evt. smages til med saften fra en presset appelsin eller citron, men smager også godt uden.

  4. Hej Flemming,

    Den lyder ellers også spændende den opskrift. Har faktisk aldrig hørt om fløde i en koldskål (altså der er jo godt nok fløde i Karolines Vanillecreme, men har ikke hørt om tilsætning af ren fløde før), men det er da helt sikkert en, der kunne være spændende at få afprøvet :)

  5. Vi fik altid koldskål med flødeskum som børn på fritidshjemmet. Smagte vildt godt. Nu er jeg voksen og har mine egne børn, så nu vil jeg prøve din opskrift i morgen 😀

  6. Hej Susie,
    Det har jeg godt nok aldrig hørt om før 😀 Men kunne være man skulle prøve det på et tidspunkt 😀 Og så håber jeg, du kan lide denne opskrift :)

floral decoration