En dessertklassiker fra det italienske køkken: Tiramisu med hjemmelavet mascarpone

tirsdag, d. 7. januar, 2014

Den færdige tiramisu med hjemmelavet mascarpone

Veloverstået julen og nytåret er det vidst ved at være tid med et blogindlæg for kaffeelskere 😀 Nemlig hjemmelavet tiramisu. Lavede denne italienske dessertklassiker første gang for mange år siden efterhånden, og den blev desværre ikke som jeg havde håbet på – den blev alt for vandet, og er der noget en tiramisu ikke må blive, så er det vandet. Den skal tværtimod være lækker, blød og cremet – og man skal få lyst til et stykke mere, selvom maven er fuld. Nytårsaften var vi for første gang bare mig og kæresten hjemme – hvilket var rigtig hyggeligt. Jeg havde derfor begivet mig ud i kunsten af lave tiramisu fra bunden igen, og sikke en succes 😀

Den var lige som den skulle være, perfekt blød og cremet med en dejlig smag af kaffe 😀 Selvom vi kun var to, lavede jeg en alm. portion – som rækker til ca. 6 personer. Og der blev da også spist godt af den. For at gøre den endnu mere lækker, valgte jeg at lave min egen mascarpone. Så for lang tid siden et blogindlæg hos Maiken fra Dronningemad, som netop lavede sin egen mascarpone. Det så rigtig nemt ud – og det var det bestemt også. Det kræver ikke ret meget i hverken ingredienser, redskaber eller tid – på nær trækketiden. Det kan absolut anbefales, hvis man vil lave sin egen tiramisu 😀

Opskriften på selve tiramisuen er fra de elskværdige Brdr. Price – dog har jeg udskriftet alm. lyst sukker med rørsukker, brugte Kahlua i stedet for Amaretto, og brugte pasteuriserede æg i stedet for hele æg.

Opskriften rækker til ca. 6 personer.

Hjemmelavet mascarpone (giver ca. 500-700 g) – begynd 1½ døgn før anvendelse

  • 1 l piskefløde
  • 2 spsk citronsaft

Tiramisu

  • 4 pasteuriserede æggeblommer (mener det var omkring 120 ml i følge pakken)
  • 4 pasteuriserede æggehvider
  • 100 g rørsukker
  • ½ stang god vanille
  • 500 g Mascarpone (flødeost) – brug evt. den hjemmelavede mascarpone
  • Ca. 2 dl stærk kaffe
  • ½ dl Kahlua
  • Ca. 1 pakke Savoiardi-småkager (Lady fingers)
  • Kakaopulver

Fremgangsmåde hjemmelavet mascarpone

Kom piskefløden i en gryde, og varm det langsomt op til 85 grader – brug et stegetermometer eller, hvad du ellers har liggende.

Tag gryden af varmen og tilsæt de 2 spsk citronsaft.  Læg låg på gryden og sæt den på køl natten over, eller i ca. 12 timer, hvis du starter om morgenen.

Når fløden har været på køl, vil den allerede her været stivnet en smule.

Beklæd en si med våde og let vredet kaffefiltre – sæt sien ovenpå en skål, så væsken kan dryppe fra.

Kom flødemassen herned i, og sæt massen tilbage i køleskabet, hvor den skal passe sig selv og dræne i 12-18 timer.  Vend i massen indimellem, så det hele bliver drænet for væske.

Herefter er det klar til brug.

Fremgangsmåde Tiramisu

Lav en god, stærk kaffe, gerne en espresso-type. Lad den køle af og bland den med Kahlua. Jeg har skåret ned i mængden på både kaffe og Kahlua, da jeg slet ikke brugte så meget, som i den originale opskrift.

Pisk blommerne med sukker og vanillekorn til en lys og luftig æggesnaps. Der skal piskes længe. Pisk (den hjemmelavede) mascarpone grundigt i.

I en anden skål piskes hviderne til skum – jeg pisker gerne til det nærmest skinner. Vend det forsigtigt i massen.

I en aflang form lægges nu et lag lady fingers, der først er penslet i kaffelagen – tricket er at de hverken må blive for våde eller for tørre. Jeg penslede mine på toppen tilpas meget til at de blev bløde, men gav lidt efter ved at trykke på dem. De skal dække bunden helt, så hvis de ikke lige passer, så knæk dem i mindre stykker.

Så lægges et lag creme og derefter nok et lag lady fingers, som er vædet med resten af lagen. Der sluttes af med et lag creme og formen sættes på køl, meget gerne natten over, ellers mindst 4-5 timer.

Inden servering drysses et lag kakao over.

floral decoration