Cremet blodappelsinmousse-tærte med hvid chokolade

onsdag, d. 4. marts, 2015

Cremet blodappelsinmousse-tærte med hvid chokolade

Én af mine yndlings madskribenter/dessert-forfattere er Tish Boyle. Jeg har efterhånden prøvet flere af hendes opskrifter, og hver gangs synes jeg hun formår at finde den rette balance mellem ingredienserne og teksturen, hvilket selvfølgelig er grunden til, at jeg gang på gang vender tilbage til hendes blog. Denne gang faldt jeg over en opskrift på en lækker cremet blodappelsinmousse-tærte med hvid chokolade. Og nøj, den var lækker 😀 Hvis man er fan af lemon/orange curd, så er dette helt sikkert en tærte, som man vil kunne lide. Det er næsten lemon curd i kageform 😀

Som altid når det gælder amerikanske opskrifter, så er der ingredienser som ikke lige er til at få herhjemme. Bl.a. anvendte hun nogle specielle småkager, som jeg har valgt at erstatte med digestive-kiks. Blodappelsiner fås desværre også meget sjældent herhjemme. Jeg fandt en pose i Bilka i midten af januar, så jeg skyndte mig at købe et net med hjem, så jeg kunne få afprøvet denne tærte. Blodappelsiner smager mere syrligt og lidt mere bittert end almindelige appelsiner. Derudover har de, hvis de får frost – så vidt jeg har kunne læse mig frem til, en meget karakteristisk, flot rød farve. Mine blodappelsiner havde kun et svagt rødligt skær, så tærten blev mere bleg i det. Jeg tænker godt, man kan erstatte blodappelsinerne med almindelige appelsiner, hvis det er helt umuligt at finde de flotte, røde blodappelsiner.

Tærten valgte jeg at pynte med smeltet, hvid chokolade og knuste, kandiserede violer. Der er brugt en tærteform på 23 cm.

Kiksebunden

 • 275 g knuste/pulveriseret Digestive-kiks
 • 110 g smeltet, usaltet smør
 • 25 g rørsukker

Blodappelsinmousse med hvid chokolade

 • 3 blade husblas + vand til iblødsætning
 • 1/4 dl vand
 • 150 g sukker
 • 2 tsk, fintrevet blodappelsinskal
 • 136 g friskpresset blodappelsinsaft
 • 45 g friskpresset citronsaft (ca. 1 citron)
 • 4 pasteuriserede æggeblommer
 • 85 g hakket, hvid chokolade
 • 3 dl piskefløde

Fremgangsmåde

Forvarm ovnen til 175 grader.

Bland knuste/pulveriseret kiks sammen med smør og sukker i en skål.

Hæld massen ud en tærteform og tryk forsigtigt kiksemassen rundt i hele tærteformen, så kiksemassen både dækker bunden og op ad siderne. Det tager lidt tid, men det skal nok lykkes med den rette tålmodighed 🙂 Hvis massen er for tør, kan der tilsættes mere smeltet smør, hvilket vil gøre det lidt nemmere at få formet kiksebunden.

Bag bunden i ovnen i ca. 10 minutter eller indtil den begynder at blive lidt fast/gylden i det. Lad kiksebunden afkøle helt.

Nu laves moussen.

Læg husblassen i blød i koldt vand i ca. 10 minutter.

Bland sukker, vand, skal og saft fra blodappelsinerne, citronsaften og æggeblommerne i en sauterpande. Varm massen op, mens der piskes og den tykner meget let. Massen må ikke koge, da æggeblommerne ellers koagulerer. Tag panden af varmen.

Smelt husblassen med en smule vand i en gryde, og  pisk det forsigtigt i blodappelsinmassen.

Tilsæt den hakkede hvide chokolade, og lad det stå en øjeblik, så chokoladen smelter. Pisk massen let, så det bliver blandet sammen.

Hæld blodappelsin/chokolademassen igennem en si og ned i en skål, så resterne af blodappelsinskallerne sigtes fra.

Fyld en anden lidt større skål 1/3 op med koldt vand. Placer skålen med blodappelsin/chokolademassen i den anden skål og afkøl massen helt, mens der piskes i det indimellem.

Pisk fløden til flødeskum i en anden skål. Vend forsigtigt flødeskummet i blodappelsin/chokolademassen lidt ad gangen.

Hæld moussen ned i den afkølede kiksebund i tærteformen. Afkøl den i mindst 3 timer, og gerne natten over i køleskabet.

Når tærten er afkølet, kan den evt. pyntes med smeltet hvid chokolade og knuste, kandiserede violer.

floral decoration