Kunsten at bage en høj og luftig æggekage

mandag, d. 26. marts, 2012

For godt en uges tid siden bestod aftensmaden af æggekage. Vi har dog fået det mange gange før, så det er der såmænd ikke noget videre interessant i. Det interessante ved lige netop denne her gang var dog fremgangsmåden og det endelige resultat af æggekagen. Hvem kender ikke det med at man laver en fin og høj æggekage, og ligeså snart man tager den af varmen, fiser meget af luften ud af den, og æggekagen falder sammen. Ved et tilfælde sidste gang, fandt jeg ud af, at den kunne blive meget mere luftig end hidtil antaget – også når den først bliver taget af varmen. Sidste gang var som sagt et rent tilfælde, men noterede fremgangsmåden, og ville så forsøge mig igen – hvilket jeg så fik gjort i sidste uge. Og sørme så, om jeg ikke endnu engang fik en super fin, luftig og høj æggekage – så noget rigtigt må der være i fremgangsmåden 😉

Så både for at jeg selv kan huske det til næste gang, og måske til inspiration til andre, har jeg hermed nedfældet dele af den nye fremgangsmåde på æggekagen.

Den nye fremgangsmåde

Æggehviderne piskes meget stive – det tager få minutter at piske dem stive, men noget af tricket er, at piske endnu længere tid. De stiftpiskede æggehvider bliver nærmest lettere blanke i det.

Den næste forandring, jeg har lavet, er bagning af æggekagen. Den bages i en sauterpande under glaslåg ved svag varme. Jeg løfter låget et par gange under bagetiden, men det er egentlig mere for at den ikke hængere fast.

De sidste 10 minutter af bagetiden bliver varmen sænket meget langsomt. Ved at slukke helt for varmen de sidste 10 minutter, og gradvist tage låget af, medfører det at æggene ikke får det store kuldechok og falder pladask sammen. I første omgang bliver låget bare løftet let, for at varmen ligeså stille kan komme væk fra æggekagen. Når man kan se, at æggekagen ikke producere nær så meget varme/damp, tages låget helt af, og æggekagen står lige et minut eller 2 uden låg og uden varme på kogepladen.

Og vupti, et styks fin og luftig æggekage 😀

Kommentarer

  1. Wow, hvor er den flot. Den må jeg prøve, jeg elsker æggekage 🙂

    Mange hilsner
    Birthe

  2. Hej Birthe,
    Mange tak 🙂 Er også ret godt tilfreds med den 😀 Og ja, æggekage er altid godt 🙂

floral decoration