Verdens bedste, intense chokoladekage – Gateau Marcel

søndag, d. 1. september, 2013

Vi havde gadefest på vejen i går aftes. Det er første år, vi er med, og det var bare SÅ hyggeligt og fantastisk med en masse søde naboer på vejen – er virkelig glad for at det er her, vi har købt hus. Der blev for lidt tid siden sendt invitationer ud, hvor man kunne skrive sig på til at bage kage. Så jeg skrev mig selvfølgelig på. Som altid vil jeg gerne prøve noget nyt, og kager jeg ikke har lavet før. Har længe sukket efter Gateau Marcel i bogen Grigos Hjemmebag – en blød, og intens chokoladekage. Holdt da op, det var godt 😀

Vores naboer var vidst også ret imponeret over kagen, så den må vidst betegnes som en succes. Kagen i sig selv er faktisk ikke så svær at lave – taget i betragtning af, hvor godt det færdige resultat er. Min chokolade-elskende kæreste er i hvert fald helt sikker på, at jeg kommer til at bage den igen 😉

Kagen er som sagt en meget intens chokoladekage, så mængden af stykkerne afhænger lidt af, om man servere andet til kagen fx is. Men umiddelbart rækker den til ca. 8 personer. Jeg brugte en 20 cm. stor springform.

  • 150 g god, mørk chokolade (jeg valgte 70 % chokolade)
  • 150 g rørsukker
  • 150 g smør
  • 90 g pasteuriserede æggeblommer (ca. 2½ bærger)
  • 90 g pasteuriserede æggehvider
  • 1 spsk flormelis
  • Lidt smør og alm. hvidt sukker til formen (jeg brugte rørsukker, men tror faktisk det er bedre med hvidt sukker)

Pynt

Fremgangsmåde

Smør en springform med smør, og drys med sukker – hæld det overskydende sukker fra.

Hak chokoladen i mindre stykker, og smelt det sammen med rørsukker i en skål over vandbad.

Smelt smørret, og hæld det over chokoladeblandingen – pisk i massen til alt er smeltet. Jeg brugte en el-pisker.

Varm massen op til ca. 85 grader – pisk nu æggeblommerne i. Bliv ved med at piske til massen skiller – for mig tog det ca. 3 min. Når den skiller tages gryden af varmen, bliv ved med at piske til massen samler sig igen, og bliver tykkere. Afkøl den lidt.

Pisk i en anden skål æggehviderne til en glat marengs sammen med flormelis.

Pisk først 1/4 af marengsen i den stadig lidt lune chokolademasse.

Vend herefter marengsen i chokolademassen ad 3 omgange.

Fyld den smurte springform med 2/3 af chokolademassen – resten gemmes til fyldet.

Bag kagen ved 190 grader (ikke varmluft) i ca. 25 minutter – afkøl kagen helt.

Fordel herefter den sidste 1/3 af fyldet i fordybningen af den afkølede kage, og stil den på køl i køleskabet indtil servering.

Lige inden servering, sigtes kakaopulver over kagen, der pyntes med revet chokolade og friske hindbær.

Kommentarer

  1. Uuh, en personlig favorit, som jeg har lavet i flere år.
    Personligt plejer jeg at sætte den i fryseren til sidst. På den måde kan man lave den i god tid hvis man får gæster. Den skal blot stå og tø op i ca. 20-30 min. 🙂
    Desuden kan man også tage et enkelt stykke op til dessert på en kedelig hverdag ( -hvilket gør den lidt farlig at have, hehe).

    Et lille tip er, at blande noget frisk appelsin saft i den sidste 1/3 del, hvilket gør den lidt frisk, og mindre tung.. 🙂

    Ellers er det altid lækkert at få evt. en hjemmelavet lime sorbet samt friske bær til.

  2. Elsker Gateau Marcel – den er en sikker vinder, men stykkerne skal ikke være for store for den er godt nok ret intens!

  3. Åhh det lyder altså også lækkert Dan 😀 Tak for tipsene 😉

  4. Hej Prinsesse Suh,
    Helt enig, denne her kage er det mindre-men-godt-princippet 🙂

floral decoration