Marmoreret ostekage i efterårshumør

lørdag, d. 13. november, 2010

I dag har jeg lavet en marmoreret ostekage i efterårshumør. Det er det gode ved at være hjemme ved mine forældre, at man kan lave kager, der egner sig til flere personer. Den her ostekage er nok noget nær den bedste ostekage/cheesecake, jeg har smagt 😀 Holdt fast den var god, og så lækker og cremet og med fin smag af mild chokolade, så man er jo faktisk nødt til at afprøve opskriften 😉

Jeg kom imidlertid ud på lidt dybt vand i forbindelse med opskriften, som er fra bogen Alle tiders chokolade. De er vældig glade for at bruge pulverhusblas i bogen, men det kunne jeg altså ikke finde i min hjemby, så jeg lavede det med almindelig husblas. Jeg brugte 2 blade til 2 spsk. husblas, men jeg vil nok anbefale enten af bruge 3 eller 4 blade husblas, for oste/chokolademassen var lige tynd nok. Men smagen fejlede absolut ikke noget, tværtimod er det en der vækker glæde selv ved min lillesøster, som ellers er meget kræsen lige for tiden 😛

Det gode ved denne kage er i øvrigt, at den ikke skal bages i ovnen. Det gør den endnu mere cremet og lækker i konsistensen.

Jeg valgte at dekorere kagen med nogle tranebær (som jeg havde tilovers fra den anden dag), og pyntede kagen med frostne blade fra min mor og fars have.

Kagen egner sig til 10 personer.

Bund

  • 225 g ristede, afkølet havregryn (sukker smeltes på en pande, margarine tilsættes og smeltes, og havregrynene puttes på panden og ristes)
  • 50 ristede, hakkede hasselnødder (tørristet på en pande)
  • 55 g smør
  • 25 g mørk chokolade

Fyld

  • 350 g fed smøreost naturel
  • 100 g sukker
  • 2 dl 38% creme fraiche
  • 3 dl piskefløde
  • 3-4 blade husblas
  • En lille smule vand
  • 175 g smeltet mørk chokolade
  • 175 g smelte hvid chokolade

Fremgangsmåde bund

Kom de ristede havregryn i en plasticpose og knus dem med en kagerulle. Hæld krummerne over i en røreskål og rør de ristede, hakkede hasselnødder i.

Smelt smør og chokolade sammen i en kasserolle, over svag varme og hæld det over gryn-nøddeblandingen. Omrøres godt.

Pres med bunden af et glas blandingen godt ned i en smurt springform på 20 cm. i diameter.

Fremgangsmåde fyld

Læg husblas i blød i koldt vand i ca. 10 min.

Rør ost og sukker sammen til en lind konsistens. Rør creme fraichen i.

Pisk fløden til den bliver cremet – dvs. forholdsvis stift, men ikke helt stift, og vend den i blandingen.

Tag husblassen op, og knug dem godt fri for vand. Smelt dem i en gryde ved smag varme med en smule vand.

Når husblassen er smeltet tilsættes lidt af ost/sukker/creme fraiche/flødeskumblandingen i gryden. Tilsæt lidt mere, så husblasen ikke får kuldechok. Hæld husblasen over i skålen med osteblandingen, og rør godt.

Del osteblandingen i to halvdele og pisk den smeltede, mørke chokolade i den ene halvdel og den smeltede, hvide i den anden.

Kom skiftevis en spiseskefuld af de 2 blandinger ovenpå gryn-nødde-bunden, så kagen bliver marmoreret.

Glat overfladen med en paletkniv.

Lad kagen stå til afkøling i mindst 2 timer før servering.

Server kagen uden pynt eller pynt den evt. med frostne blade/bær.

 

 

Kommentarer

  1. Årh altså, hvor er den flot – og særdeles efterårsagtig 🙂

  2. Nøj, hvor ser det lækkert ud. Mums!

    Opskriften er hermed gemt – den skal afprøves.

  3. Mange tak Bitten 😀 Ja, man kan jo ligeså godt udnytte de fine farver, der er udenfor i naturen ligenu 🙂

  4. Mange tak Mia 🙂 Den smagte altså også virkelig godt, omend den nætter meget 😛

  5. Ej, den er så meget mig! Eller… min mave… eller hvad det nu hedder! 😀

    Og jeg ville nok heller ikke blive upopulær hos husets anden beboer, hvis jeg prøvede at lave den på et tidspunkt…

  6. Jeg kan fortælle, at rester af kagen blev medbragt til en lille indvielse af min onkels nye lejlighed, og den vakte stor glæde 😀

floral decoration