Julens skønne grahamsbrød med hvidtøl

fredag, d. 16. december, 2011

Min ugentlige fridag bød bl.a. på bagning af dette skønne grahamsbrød med hvidtøl. Er ret vild med størrelsen af det, for det er jo ikke helt lille. Store brød er bare fascinerende 😀 Herudover smager det også skønt, og er super blødt og luftig.

Jeg havde på mystisk vis overset dette brød i Den store julebagebog fra Amo, så var lykkelig over, at Susanne fra Grydelappen bloggede om det fornyeligt. Brødet er super nemt at lave, og det bedste er næsten, at man jo kan drikke resten af hvidtøllen, imens man står og bager 😛 Jeg kan ikke fordrage øl, og egentlig meget lidt alkohol generelt – men sådan ½ hvidtøl er nu ikke så tosset 😉

For at gøre brødet lidt anderledes lavede jeg et mønster ved hjælp af noget bagepapir og mel i en sigte. Har man ringe tålmodighed er dette nok ikke vejen frem, men jeg synes nu det var lidt hyggeligt alligevel.

Den oprindelige opskrift lød egentlig på fuldkornshvedemel, men jeg brugte grahamsmel i brødet. Selve hvidtøllen smager man ikke så meget igen, men man kan alligevel godt ane et lille twist til brødet.

Til et stort brød skal der bruges:

  • ½ flaske hvidtøl
  • 2 dl vand
  • 20 g smør
  • 25 g gær
  • 1 tsk salt
  • 100 g grahamsmel
  • Ca. 500 g hvedemel
  • Evt. mel til at drysse på brødet som pynt

Fremgangsmåde

Hvidtøl, vand og smør varmes op i en gryde til det er lillefinger-varmt. Smørret smelter ikke helt, men bliver mere blødt, og er derfor nemmere at blande sammen med resten af ingredienserne.

Opløs gæren i de hvidtøllen.

Tilsæt resten af ingredienserne og ælt det godt sammen.

Lad nu dejen hæve tildækket i ca. 1 time til den har fået dobbeltstørrelse, og giver let efter, når en finger trykkes let i toppen af dejen.

Slå dejen ned, og form et fint rundt brød. Alternativt kan der formes to franskbrød. Lad dejen efterhæve i ca. ½ time.

Drys herefter mel på dejen som pynt.

Forvarm en ovn til 250 grader. Når brødet sættes ind, nedjusteres temperaturen til 220 grader. Bag brødet i ca. 20-25 minutter alt efter ovntype.

Lad brødet afkøle på en rist.

Kommentarer

  1. Hej.
    Kan jeg bruge andet en hvidtøl,i denne opskrift ?
    Er bare en stor fan af din side….

    S.Nielsen

  2. Hej Susanne,
    Åhh jeg er ikke lige så kendt i det der med øl, da jeg ikke selv drikker det. Men tænker umiddelbart en anden mørk, sød øl. Og mange tak, dejligt at du følger med 😀

floral decoration