Guddommelige og sprøde vanillekranse med hel vanillestang og hakkede mandler

Søndag, d. 20 november, 2011 -

Åhh jeg elsker simpelthen vanille, det er noget af det bedste krydderi, der findes. Smagen er himmerigs vidunderlig, og så elsker jeg de små fine runde prikker i kager og desserter. Derfor var det også en stor glæde at bage disse guddommelige og sprøde vanillekranse med hel vanillestang og hakkede mandler. De har den mest vidunderlige duft, når dejen sprøjtes ud til kranse… Uhmmmm :D

Jeg fandt denne opskrift hos Himmelske Kager, og synes den lød rigtig interessant at bruge hele vanillestangen i kransene – og ikke bare kornene, som man oftest bruger. For at gøre opskriften endnu mere lækker tilsatte jeg ½ dl fløde. Jeg har rigtig gode erfaringer med denne fantastiske opskrift på pebernødder, og tænkte at det ville gøre vanillekransene endnu mere lækre og sprøde ved at tilsætte fløden. Heldigvis er disse vanillekranse lige så lækre og sprøde som pebernødderne :D

Jeg tilsatte lidt potaske 2. gang, jeg bagte dem, og sikke en forskel, det gør. Nu smuldrer de nærmest på tungen af sprødhed :)

Mine vanillekranse blev forholdsvis store i det, da jeg ikke har en kødhakker (burde virkelig få anskaffet mig sådan en), og hvad gør man så, når man ikke bare vil have de lækre vanillekranse flade og runde. Man tager en stor tylle, og maser dejen ud igennem :P Og nej, det kan ikke sprøjtes ud – havde ellers håbet på, at det kunne lade sig gøre. Så der blev mast, og mast indtil al dejen var brugt. Det lykkes heldigvis tilsidst, men jeg vil absolut anbefale at man bruger en kødhakker til formålet.

Ud af denne opskrift fik jeg 48 vanillekranse – som er forholdsvis store i det.

 • 250 g hvedemel, plus evt. lidt ekstra mel, når dejen er samlet – hvis den er for klistret
 • ½ tsk hjortetaksalt (OBS – der skal nok lidt mindre hjortetaksalt i, når man putter potaske i – har bare ikke fået det 100 % gennemprøvet endnu)
 • 3/4 tsk potaske opløst i lidt varmt vand
 • 1 vanillestang (gerne en god stor en)
 • 125 g sukker (jeg brugte rørsukker, da det var det eneste, vi havde)
 • 75 g meget finthakkede, smuttede mandler
 • 200 g smør
 • ½ sammenpisket æg
 • ½ dl fløde

Fremgangsmåde

Flæk vanillestangen, og skrab kornene ud. Mas dem med lidt af sukkeret, så kornene bliver skilt ad.

Klip vanillestangen i små stykker og blend dem med sukkeret, og vanillekornene.

Bland vanillesukkeret med mel, hjortetaksalt, potaske, tilsæt mandler, fløde og små stykker smør, og ælt dejen med lidt sammenpisket æg.

Pak dejen ind i film, og lad den hvile koldt i mindst ½ time, før den sprøjtes ud i kranse.

Bag vanillekransene i en 200 grader varm ovn i ca. 8 minutter.

19 kommentarer til “Guddommelige og sprøde vanillekranse med hel vanillestang og hakkede mandler”
 1. Åh, hvor ser de godt ud :) Jeg kan ikke rigtig bestemme mig for om jeg skal bage vanilijekranse i år, jeg har bestemt mig for at holde julen nede på et absolut minimum :)

  Mange hilsner
  Birthe

 2. Carina Boutrup

  Hej Birthe,
  Mange tak :D Det er heller ikke hver år, jeg bager vanillekranse, men synes det var på sin plads, idet jeg for nogle uger siden modtog en stak lækre vanillestænger :)

 3. Karina

  Eksperimenterer selv med forskellige slags vanillekranse (de indeholder hakkede mandler/pistacienødder/hasselnødder alt efter humør), og vil klart afprøve denne opskrift (især hvis resultatet efterligner sprødheden af lagkagehusets pebernødder). :)

 4. Carina Boutrup

  Hej Karina,
  Åhh det lyder også som nogle spændende kombinationsmuligheder :D Disse er absolut ligeså sprøde som pebernødderne :)

 5. Uhmmm, kan jo nærmest dufte vanillen igennem computerskærmen :) De ser fantastisk lækre ud!

 6. Carina Boutrup

  Hej Maiken,
  De duftede altså også virkelig godt :D Og ja, så er det bare ganske enkelt lækre :)

 7. Signe Hørlyck greve

  Billederne, er de af denne opskrift, eller er de tilfældige? For så både ser og lyder gode.

 8. Carina Boutrup

  Hej Signe,
  Alle billederne på min blog er af den mad (opskrift) jeg laver, så der er ingen tilfældige billeder her :)
  De er også rigtig gode – dog skal jeg vidst lige have eksperimenteret lidt mere med potasken og og hjortetaksalten sammen, da de flød en smule mere ud 2. gang, jeg lavede dem. Så måske der skal nedjusteres lidt i mængden af hjortetaksalten :)

 9. Mikkel

  Dette er de absolut værste vanillekranse jeg nogensinde har smagt!!!…

 10. Mikkel

  Spild af 50 kroners materiale og arbejde……..

 11. Carina Boutrup

  Hej Mikkel,
  Ærgerligt at du ikke kan lide dem. Håber du finder en opskrift, der falder mere i din smag :) Eller har du allerede en, du kan anbefale?

  Glædelig jul :)

 12. Hej Carina,

  De ser rigtig lækre ud, og de skal bages, selv her i Januar. Men jeg har lige et spørgsmål, hvad er potaske? og hvad gør det godt for? Jeg bor i udlandet og kan ikke finde det i butikkerne, kan jeg evt. bage dem uden potaske?

  Hilsen Lene

 13. Carina Boutrup

  Hej Lene,
  Potaske er et hævemiddel, man ofte bruger i småkager, så de bliver sprøde. Man kan sagtens undvære det, det gjorde jeg første gang. Men de bliver en tand mere sprøde med Potaske i. Dog skal jeg lige hæve reguleret lidt i forholdet mellem Potaske og hjortetaksalt, da de hævede lidt for meget. Håber du vil kunne lide dem :)

 14. Hej Carina,

  Tusind tak for svaret :-) Kan du evt. fortælle mig hvor meget hjortetaksalt jeg skal putte i?

  På forhånd tusind tak :-)

 15. Carina Boutrup

  Hej Lene,
  Hvis du undlader potasken, så skal du bare putte ½ tsk hjortetaksalt i :)

 16. Anna Opsal

  Hej Carina

  Efter ham Mikkels søde indlæg, som jeg ikke stoler på, vil jeg tilføje, at det er de bedste vanillekranse, jeg har smagt. Bagte dem sidste år og vil bruge samme opskrift i år. Bruger dog lidt mere vanille.

  Tak for det :)

  Kh
  Anna Opsal

 17. Carina Boutrup

  Hej Anna,
  Dejligt at høre, de blev en succes. Tror faktisk også selv, jeg vil putte mere vanille i næste gang – vanille kan man aldrig få for meget af :D

 18. Kbinder

  Ikke afprøvet, men ser gode ud.
  Kommentar så snart de er prøve bagt og smagt.

 19. Carina Boutrup

  Hej Kbinder,
  Håber de smager godt :) Har dog ikke haft mulighed for at eksperimentere yderligere med opskriften endnu, så det kan godt ske, der er nogle ting, der skal justeres lidt :)

Afgiv en kommentar
Kommentar: (påkrævet)