Flæskesteg med timiangrøntsager, kartofler og brun sovs

Søndag, d. 24 oktober, 2010 -

I fredags fik vi flæskesteg med timiangrøntsager, kartofler og brun sovs. Åhh jeg elsker simpelthen tilbehøret. Selvom det meste af retten er meget traditionel, gør timiangrøntsagerne lige det ekstra, og løfter retten til at være knapt så tung, som den jo har en tendens til at være.

Flæskesteg

  • Groft salt
  • 1 svinekam med ridset svær (ca. 1½ kg)
  • Vand

Sovs til flæskesteg (til 1 liter)

  • Stegesky fra svinekammen
  • 60 g blødt smør
  • 50 g hvedemel
  • ½ tsk sukker (evt. lidt mere)
  • Salt og peber
  • Evt. kulør

Timiangrøntsager

  • Lidt olie
  • 6 flækkede gulerødder i ca. 5 cm stykker (ca. 300 g)
  • 4 porrer i skrå ringe (ca. 300 g)
  • 2 uskrællede æbler i både, fx elstar (ca. 200 g)
  • Ca. 75 g grofthakkede svesker
  • 50 g grofthakkede valnøddekerner
  • ½ dl friske timianblade
  • 1½ tsk groft salt
  • Peber

Tilbehør

  • 1½ kg kogte faste kartofler

Flæskesteg

Kom salt ned mellem sværene. Læg stegen i en bradepande - støt den evt. med sammenkrøllet alufolie så stegen ligger lige. Kom vand i bradepanden, så stegen er ca. 2 cm. dækket af vand.

Steg svinekammen midt i ovnen ved 200 grader til der ikke kommer rødt saft op af stegen. Hæld stegeskyen fra, og gem den til sovsen. Er sværene ikke blevet helt sprøde, kan der sættes grill på i nogle minutter – men vær over stegen hele tiden, da det går stærkt.

Sovs til flæskesteg

Si stegeskyen. Smelt smørret i en gryde, og tilsæt melet. Hæld stegeskyen ved, pisk godt og tilsæt vand fra kartoflerne. Bring sovsen i kog, og smag til med salt, peber og en smule sukker, hvis smagen skal fremhæves. Tilsæt en smule kulør.

Timiangrøntsager

Varm olien op i en sauterpande ved kraftig varme, og svits gulerødderne i ca. 4 min. Tilsæt porrer og svits i ca. 1 min. Tilsæt æbler, svesker, valnødder, timian, salt og peber og svits i yderligere ca. 2 min. Smag til.

Skær stegen i skiver og server straks sammen med grøntsager, kartofler og sovs.

Afgiv en kommentar




Kommentar: (påkrævet)