Fantastiske lakrids-tranebær småkager

torsdag, d. 3. oktober, 2013

ebær småkager

Vores lakridspulver trængte til at blive brugt, så jeg gik i gemmerne og fandt en fantastisk opskrift på nogle lækre lakrids-tranebær småkager. Nøj, de blev gode 😀 Alene pga. disse småkager er jeg jo nødt til at få købt mere lakridspulver. En meget anderledes, men yderst velsmagende småkage, hvis man kan lide lakridspulver.

De tørrede tranebær smager ikke ret meget igennem, men er derimod med til at give småkagen sødme og syrlighed (ja, begge ting på én gang), som modspil til den lidt bitre lakridspulver.

Opskriften har jeg fra bogen Grigos Hjemmebag, men valgte dog at tilsætte lidt potaske i dejen, så de blev mere sprøde. der bliver rigtig mange småkager ud af denne opskrift. Jeg lavede halv portion, og har fået ca. 60-70 stykker. Ifølge den originale opskrift skulle småkagerne skæres ud i 1 cm tykke skiver. Jeg valgte ½ cm tykke skiver i stedet for.

Denne portion er ½ portion af den oprindelige opskrift.

250 g hvedemel

½ tsk bagepulver

30 g lakridspulver

75 g soltørrede tranebær

3/4 tsk potaske opløst i 1/4 dl vand

187 g koldt smør

250 g rørsukker

1 æg

Fremgangsmåde

Sigt mel sammen med bagepulver, og tilsæt lakridspulver, hakkede tranebær potaske (inkl. vandet) og smør i tern. Ælt til smørret ikke kan mærkes mere.

Tilsæt sukker og æg, og ælt det forsigtigt sammen, så dejen kun lige samler sig.

Del dejen i to lige store portioner, og tril dem til lange pølser på et melet bord. Pølserne skal have en diameter på størrelse med en 20 kr. mønt.

Rul dejpølserne ind i bagepapir, og læg dem i fryseren, til de er hårde

Skær pølserne ud i ca. ½ cm tykke skiver med en skarp kniv, og læg dem på en bageplade med bagepapir, med rigeligt mellemrum. Jeg havde 5 skiver på hver række.

Bag dem i en 200 grader varm ovn i 8-10 minutter – lad dem køle af på en bagerist, gerne med bagepapiret under i starten, da de lige skal blive sprøde.

Kommentarer

  1. Mmmmm, de ser gode ud! Kan nærmest dufte dem :) Jeg har også luret på opskriften og hørt dem rost før, så må snart få afprøvet dem selv – det lyder som om man ikke vil fortryde :)

  2. Hej Maiken,
    Det er også virkelig gode, lækre og sprøde :)

  3. Kan du give et bud på, hvor længe de skal ligge i fryseren?

  4. Hej Rasmus,
    Tænker sagtens dejen kan holde 2-3 måneder i fryseren, uden at der sker noget ved det :)

floral decoration