Espresso-mousse på hjemmebagte ladyfingers

lørdag, d. 5. marts, 2011

Lidt hygge på en lørdagsaften bestod i dag af en super lækker espresso-mousse på hjemmebagte ladyfingers. Jeg har længe gerne ville prøve at bage ladyfingers selv, og det blev så gjort tidligere i dag.

Det er faktisk nemmere end jeg troede. Dog vil jeg nok foretrække bare at købe dem færdige, hvis de skal være helt lige, for det bliver de altså ikke, når de er hjemmebagte 😛 Men det er selvfølgelig også noget af charmen ved hjemmebagte kager. Opskriften har jeg i øvrigt fra bogen Den klassiske køkkenskole.

Espresso-moussen er simpelthen så lækker, især hvis man som mig godt kan lide irsk kaffe 😀 Den er super nem at lave, det eneste der tager tid er stivnings-processen. Kunne forestille mig at den også vil være lækker i en lagkage :) Opskriften er fra bogen Kaffe – på alverdens måder.

Ladyfingers – ca. 24 stk.

  • 100 g mel
  • 1 knsp salt
  • 4 æ, delte i blommer og hvider
  • 100 g sukker
  • 1 tsk vanillesukker
  • Flormelis (til at sigte over)

Espresso-mousse

  • 220 g hvid chokolade
  • 3 æggeblommer (jeg brugte pasteuriseret æggeblommer, da jeg ikke er sikker på moussen bliver opvarmet tilstrækkeligt)
  • 3 spsk pulverespresso
  • 2 spsk whisky (jeg brugte Tullamore Dew)
  • 2 spsk flormelis
  • 2 blade husblas
  • 2½ dl piskefløde
  • Kakao til drys

Fremgangsmåde ladyfingers

Smør 2 bageplader og drys med mel. Jeg lagde altså noget bagepapir på, da jeg ikke gad at skulle rengøre 2 plader bagefter, og benyttede efterfølgende samme fremgangsmåde med smør og mel, da jeg har på fornemmelsen at de færdigbagte ladyfingers ikke vil hænge fast efterfølgende.

Tegn parallelle linier i melet tværs over pladen med ca. 10 cm mellemrum. Varm ovnen op til 175 grader.

Sigt mel og salt sammen.

Pisk hviderne stive, tilsæt 1/3 af sukkeret og fortsæt med at piske i ca. 30 sekunder til blandingen er blank, og er blevet til en luftig marengs.

Pisk æggeblommerne og 2/3 af sukkeret til stift skum (tager ca. 3 min.). Pisk vanillesukker i.

Brug en dejskraber og vend mel og marengs i æggemassen ad 3 gange.

Kom dejen i en sprøjtepose med en 2 cm glat tylle, og sprøjt dejen ud i ca. 11 cm lange fingre på den klargjorte plade, idet du bruger de optegnede linier som hjælp. Strø flormelis over og pust forsigtigt det overflødige af.

Bag kagerne i en forvarmet ovn til de er tørre udenpå, men stadigvæk bløde i midten, i ca. 15-18 min. Hvis man bruger en almindelig ovn uden ventilation, lader man ovnlågen stå på klem under bagningen. Det er  vigtigt at overholde tiden nogen lunde. Den første plade jeg havde inde, så ud til at være færdig efter maks 10 min., men det snyder en del, og da de var afkølet var de derfor ikke rigtig sprøde. Det blev det andet hold dog, da tiden blev overholdt.

Lad dem køle af på en rist.

Fremgangsmåde espresso-mousse

Læg husblassen i blød i koldt vand i 10 min.

Bræk chokoladen i store stykker, og kom dem i en foodprocessor. Rør dem ca. 30 sek. på hurtigste trin, så de findeles. Hæld dem i en gryde og tilsæt æggeblommer, espressopulver, whisky og flormelis.

Opvarm chokoladeblandingen og rør det godt sammen. Tag husblassen op, knug den, kom den i massen og bland alt godt.

Hæld espresso-moussen i en skål og stil den koldt.

Pisk fløden stiv og pisk den i moussen, så det blandes jævnt. Stil det koldt og fyld massen i en sprøjtepose, så snart den er blevet fast.

Læg ladyfingers sammen to og to med lidt creme imellem, og drys lidt kakao på.

Sprøjt de dobbelte ladyfingers med den resterende creme.

Afgiv en kommentar

You must be logged in to post a comment.

floral decoration