Culottesteg med hasselbackkartofler, timiankrydret rodfrugt- og svampesække og chokoladesauce

søndag, d. 26. september, 2010

I går aftes havde vi besøg af et par venner. Det betød selvfølgelig at der skulle laves lidt god mad. Derfor faldt valget på Culottesteg med hasselbackkartofler, timiankrydret rodfrugt- og svampesække og chokoladesauce. af en eller anden årsag så jeg jeg ikke selv prøvet at lave culottesteg før, tror det må være fordi at det altid har været min mor, der har taget sig af den del af madlavningen. Men prøves det skulle det selvfølgelig :) Nu hvor efteråret er kommet og svampene og rodfrugterne spirer frem diverse steder var det selvfølgelig på sin plads at benytte årstidens grøntsager. Derfor lavede jeg nogle timiankrydret rodfrugt- og svampesække. De var virkelig gode, og den sammenblanding af grøntsager og krydderurter var helt perfekt.

Til retten fik vi en super lækker chokoladesauce efter svigerfars opskrift 😀 Lad dig endelig ikke skræmme af smagen af chokolade og kød sammen, for det er bare SÅ godt. I mange sydamerikanske lande bruges chokoladen som et krydderi, hvilket også er tilfældet for denne sauce. Da vi desværre ikke havde noget rødvin, blev saucen tilberedt uden, og lavet på fonden fra culottestegen. Men da jeg personligt bedre kan lide min svigerfars version bliver det den opskrift, der kommer ind på bloggen :)

Til 4 personer blev der brugt:

Culottesteg

  • Culottesteg (okse) på 1300 g
  • Salt og peber
  • Ca. 3 dl vand

Hasselbackkartofler (denne version er med skræl på)

  • Ca. 1½ kg kartofler
  • Olie
  • Salt
  • Peber

Timiankrydret rodfrugt- og svampesække

  • 1 pk. fillodej (optøet)
  • 3 gulerødder
  • Ca. 5 jordskokker
  • 1 pastinak
  • Ca. 150-200 g kantareller
  • Lidt friskhakket timian
  • Salt
  • Peber
  • 8 stilke timian, hvor de bliver bundet sammen med en knude 2 og 2

Chokoladesauce

  • 1 rødløg
  • Lidt østershatte eller champignon
  • Rapsolie
  • 1/4 l piskefløde
  • Ca. 20 g mørk chokolade med 86% kakao
  • 1 stor spsk ribsgelé
  • Ca. ½ dl rødvin
  • Salt

Fremgangsmåde hasselbackkartofler

Vask kartofler grundigt, så de er fri for jord.  Skær hver kartoffel knapt igennem i tynde skiver på tværs. Pensl dem med olie og salt og peber.

Sæt dem i en ca. 200 grader varm ovn, og lad dem stege i 45 min til 1 time.

Fremgangsmåde culottesteg

Afpuds culottesten og fjern fedt og sener. Skær på kryds og tværs i fedtkanten, og krydr den med salt og peber. Sæt den ind i en 225 grader varm ovn i ca. 10-15 min.

Skru ned til 170 grader og hæld væsken ved. Lad stegen stege i ca. 25 min (afhængig af størrelse). Her er det guld værd at have et stegetermometer. Stik stegetermometeret ind i stegen og vent til den har den ønskede temperatur. Vores steg var mediumstegt og havde en temperatur på 58 grader. Ønsker man den gennemstegt, lad da stegen blive ca. 10 min længere tid inde i ovnen. Tag stegen ud, og lad den hvile i 20-25 min.

Culottestegen er lidt tricky mht. at skære den i skiver. Kødfibrene vender sig nemlig ca. 90 grader midt inde i stegen, hvilket man skal være opmærksom på, da stegen ellers bliver skåret forkert, og kan komme til at virke meget sej. Skær altid en steg mod kødfibrene, så de bliver skåret over.

Fremgangsmåde timiankrydret rodfrugt- og svampesække

Skær rodfrugterne i tern, og kantarellerne i mindre stykker. Steg rodfrugterne i et par min. og tilsæt kantarellerne. Krydr med friskhakket timian og salt og peber.

Klip filodejen i mindre firkanter, og put grøntsagerne på. Saml hvert hjørne til en sæk, og bind ligeså forsigtigt timianstilkene rundt om sækkene.

Pensel hver sæk med lidt olie, og lad dem bage i ca. 20 min. i en 200 grader varm ovn.

Fremgangsmåde chokoladesauce

Rødløg og svampe hakkes fint og svitses i lidt rapsolie. Piskefløde tilsættes og når det koger op kommes ribsgelé og chokolade i. Lad saucen småsimre til gelé og chokolade er smeltet. Rør jævnligt.

Smag til med rødvin og salt.

Kommentarer

floral decoration