Cremet vanille/hindbær cheesecake med hindbærsauce

søndag, d. 14. april, 2013

Jeg fik besøg af en gammel barndomsveninde i går, og besluttede derfor at ville lave en cheesecake. Jeg er klart mest til den bage-fri cheesecake – altså cheesecakes der bliver lavet på husblas. Jeg har efterhånden flere gange lavet denne vanille cheesecake, og den er bare en succes hver gang. Tænkte at jeg ville lave den lidt anderledes denne her gang, så jeg småkogte lidt hindbærsauce af friske hindbær, dryppede det over kagen og lavede små fine blade/hjerter med en kniv. Resterne af saucen blev serveret til den færdige cheesecake, og mums hvor var det bare godt. Er vild med den syrlighed den friske hindbær sauce giver til den lækre og cremede cheesecake.

Jeg har egentlig længe syntes, at min springform tiltider godt kan være lidt for stor. Den er 26 cm., så jeg fik købt en på 20 cm. Halverede den originale opskrift, og tænkte at der nok kun var 1/3 af kagen tilbage – der var dog min. ½ kage tilbage efter besøget i går, så jeg smuttede ind til vores søde naboer med resterne, og det faldt vidst i god jord 😉

Ændrede også en smule på bunden – da mængden af kiksebunden godt kan være lige lille nok ved min anden springform. Derudover tilsatte jeg hakkede mandler og hvid chokolade, da jeg efter denne opskrift var vild med den kombination.

Opskriften er rækker ca. til 6-8 personer – altså hvor meget man har spist forinden 😉

  • 2 dl knuste digestivekiks
  • 50 g mandler
  • 50 g hvid chokolade
  • Ca. 75 g smeltet smør
  • 4 blade husblas
  • 1,2 dl sødmælk (det drikker vi ikke, så jeg blandede i stedet lidt piskefløde i skummetmælken)
  • 200 g flødeost (den helt almindelige fra Buko)
  • 100 g sukker
  • 1,2 dl piskefløde
  • ½ bæger creme fraiche (38 %)
  • 1 vanillestang
  • 125 g friske hindbær (100 g til saucen, resten til pynt)
  • 3 spsk sukker

Fremgangsmåde bund

Knus kiksene i en minihakker. Hæld dem i en skål, og hak derefter den hvide chokolade og mandlerne i minihakkeren. Bland det hele sammen med smeltet smør.

Fordel kikseblandingen i en 20 cm. stor springform, og tryk den flad over det hele. Kiksemassen må hverken være for tør eller for våd, så hvis den virker for tør tilsættes mere smeltet smør.

Bag bunden i 8-10 min. ved 175 grader, og afkøl helt.

Læg husblas i blød i koldt vand i ca. 10 min.

Fordel sødmælk, flødeost og sukker på en panden, og lad massen varme op til osten netop er smeltet, imens der piskes.

Knug det meste af vandet fra husblassen, men lad dog en smule hænge ved. Smelt husblassen i en gryde.

Hæld husblassen i en tynd stråle ned i flødeost-massen, mens der piskes godt og grundigt.

Lad blandingen afkøle helt.

Imens forberedes hindbærsaucen.

Purer hele hindbær i en si, så kerner mv. sorteres fra.

Bland saften med 2-3 spsk sukker i en skål, og kom den i mikroovnen i ca. 1½ minut – vær over den hele tiden, da saucen lige pludselig bruser op. Alternativt kan man også finde en gryde frem og varme det igennem i et par minutter. Saucen afkøles helt.

Piskefløde, creme fraiche og kornene fra 1 vanillestang hældes i en skål.

Pisk massen, til der begynder at danne sig toppe – massen virker mere cremet i det end almindelig piskede flødeskum.

Tilsæt den afkølede flødeost-masse, og pisk godt til det hele er blandet.

Fordel fyldet over den afkølede bund.

Dryp dråber af hindbærsauce over cheesecaken, og kør en kniv eller ske igennem, så der danner sig blade eller hjerter. Sæt den på køl i minimum 4 timer – og gerne natten over.

Pynt cheesecaken med de resterende hindbær, og server den kolde cheesecake med resterne af hindbærsaucen.

Kommentarer

  1. Hvor sér den dog helt åndssvagt lækker ud – fyldt med forårsfornemmelser.

    – Anne

  2. Hej Anne,
    Mange tak – ja man bliver ret glad af at se på den 😀

floral decoration