Æbleskiver med revet citronskal og kærnemælk

tirsdag, d. 14. december, 2010

Jeg har netop købt en æbleskivepande i støbejern, og den skulle selvfølgelig lige i brug, nu når årstiden er der. Jeg har aldrig prøvet af lave æbleskiver før. Har været med til det, når min farmor var igang i køkkenet, men har aldrig selv stået for det. Så nu skulle det være.

Jeg gik i gang med at kigge efter lidt opskrifter, og fandt en god en i God mad, let at lave. Denne opskrift inkluderer kærnemælk og natron, hvilket (ifølge min kloge mor) er årsagen til at de bliver mere svampet og lækre, end æbleskiveopskrifter der er bygget på mælk og bagepulver. Ja så lærte man også det 😛

Jeg kunne dog meget hurtigt mærke at vores støbejernspande ikke havde været brugt før. De første hold æbleskiver var ret slemme til at sidde fast, men så kom der bare en masse smør i hullerne. Man kan både bruge palmin og smør til bagning, men da det kun er denne opskrift i en nær fremtid, der skal bruges palmin til, fandt jeg det unødvendigt at købe sådan en stor pakke. Så her blev de bagt i smør.

Opskrifter rækker til ca. 30 stk. æbleskiver.

  • 3 æg
  • 4 dl. kærnemælk
  • 240 g mel
  • 1 tsk fintrevet citronskal
  • ½ tsk natron
  • 1 spsk sukker
  • 1/4 tsk salt
  • 10 g smør (skal tilsættes i dejen)
  • Smør eller palmin til bagning

Tilbehør

  • Flormelis og marmelade

Fremgangsmåde

Del æggene. Rør alle ingredienser, undtagen æggehviderne, til en jævning. Lad dejen hvile i ½ time i køleskab.

Pisk hviderne stive og vend dem i dejen.

Smelt smør eller palmin til bagning i en gryde, og benyt det til at fylde i hullerne mellem hver bagning.

Hæld ca. 1 tsk smør eller palmin i hullerne til det første hold.

Fyld hullerne 3/4 op med dej. Bag æbleskiverne ved jævn varme. Vend dem med en strikkepind, så snart de danner skorpe og er lysebrune. Bagetiden er ca. 5-6 min.

Tag dem af panden og hold dem varme fx ved at lægge dem i en skål tildækket med stanniol.

Server dem med flormelis og marmelade til.

Kommentarer

  1. Tusind tak for en rigtig spændende opskrift og et virkeligt flot site.
    Den opskrift må da prøves i nær fremtid, så vi kan slippe for de noget mindre spændende købe-skiver.

    Endnu en gang tak. 🙂

    Dbh. John

  2. Hej John,

    Rigtig mange tak. Ja, købe-æbleskiverne er ikke så spændende igen. Håber du kan lide dem her, når du får dem afprøvet 🙂

  3. Jeg har lige lavet dem med schar glutenfri mel og de blev bare perfekte

  4. Hej Dorthe,
    Super – tak for informationen om at glutenfrit mel også kan bruges 🙂

floral decoration